Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, vicepreşedinte PNL, a declarat că deplasarea cu un avion privat a preşedintelui Klaus Iohannis în vizita oficială pe care a efectuat-o în Japonia este justificată, având în vedere importanţa acestui eveniment în cadrul căruia a fost semnat şi Parteneriatul strategic între cele două ţări.
Ea a fost întrebată cum comentează deplasarea în Japonia a preşedintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată: „Faptul că preşedintele României a fost în vizită oficială acolo şi a discutat despre subiecte de foarte mare interes pentru noi, pentru regiune, merită aplaudat. (…) Sunt două modalităţi în care o vizită oficială a unui şef de stat poate să aibă loc în privinţa transportului, fie are aeronavă privată statul respectiv, şi asta se întâmplă în marea majoritate a statelor europene, statele au o aeronavă care aparţine statului şi cu care preşedintele, premierul, oficialii statului se deplasează în delegaţii oficiale. Varianta doi este cea despre care discutăm astăzi, şi anume aceea în care şeful statului, premierul sau alţi oficiali închiriază o aeronavă.”
Şefa Senatului a punctat că deplasarea făcută de preşedinte nu putea să fie făcută cu o cursă de linie, având în vedere importanţa vizitei efectuată de acesta în Japonia.
„Nu poţi să mergi cu cursă de linie, fiind preşedintele statului, oricât de populişti am fi. Este preşedintele statului şi niciun preşedinte de stat într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Să mă iertaţi, dar este o notă populistă, care, cred eu, nu se justifică, atunci când vorbim de o vizită atât de importantă, în care se semnează un parteneriat strategic. Vă rog să-mi arătaţi vizite ale unor alţi şefi de stat din Uniunea Europeană în Japonia cu avionul de linie”.
Aceasta şi-a exprimat convingerea, în privinţa transparenţei cheltuielilor, că instituţia prezidenţială va face publice costurile acestei deplasări.
Totodată, Gorghiu a punctat faptul că, de prea multă vreme, achiziţia unei aeronave oficiale reprezintă un subiect controversat.
„În România, această controversă a deplasărilor, făcute de preşedinte sau de premier, există de ani de de zile. Şi, dacă sunt de acord, de exemplu, cu preşedintele Ciolacu, l-am auzit şi mai devreme pe un anume subiect, este acest subiect: este de nepermis ca România, în anul 2023, când este un stat extrem de important la nivelul UE, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă.”