Partidele politice actual doresc să închidă gura presei din România. În acest sens se folosesc trei modalități: prima este coruperea jurnaliștilor, cumpărarea acestora cu zeci de milioane de euro, acolo unde coruperea nu ține se deschid procese, iar dacă nici acest lucru nu funcționează nu mai rămâne decât intimidarea.
Emilia Șercan, cea care a vorbit despre lucrarea de doctorat de plagiat a lui Nicolae Ciucă, premierul României, susține că este urmărită. Acest lucru s-ar face fie pentru a se descoperi elemente de șantaj, fie pentru a se afla sursele, fie la intimidare.
„Persoana de astăzi seamănă foarte bine cu tipologia altor persoane care apăreau din când în când și pe care le vedeam în anumite momente, de tipul acesta, când dezvăluiam diverse informații, când scriam și publicam diverse anchete și când deranjam mai mult decât o fac în mod constant”, spune Emilia Șercan.
Ea menționează că nu știe cine sunt sau unde lucrează cei care o urmăresc: „Aș spune că sunt jurnalista hărțuită de serviciu și de servicii, probabil”.
Emilia Șercan vorbește în interviul pentru Europa Liberă și despre eșecul statului român și al clasei politice în a-și proteja jurnaliștii care își fac meseria corect și care servesc interesul public.