Știri

Polonia: De fiecare dată când Facebook sau Twitter cenzurează discursul liber primesc o amendă de 2,2 milioane de dolari

O nouă lege urmează să fie adoptată în Polonia, care va amenda companiile Facebook și Twitter cu suma de 2,2 milioane de dolari de fiecare dată când cenzurează neconstituțional libertatea de exprimare legală online.

În timp ce guvernele liberale din națiunile occidentale încearcă să amendeze giganții Facebook și Twitter din rețelele sociale pentru că nu au eliminat așa-numitul „discurs de ură”, Polonia adoptă o abordare revigorant diferită.

„În conformitate cu prevederile sale, serviciile de socializare nu vor avea voie să elimine conținutul sau să blocheze conturile dacă conținutul de pe acestea nu încalcă legislația poloneză.”, afirmă reprezentanții guvernului de la Varșovia.


„În cazul eliminării sau blocării, o plângere poate fi trimisă platformei, care va avea la dispoziție 24 de ore pentru a o lua în considerare”.

„În termen de 48 de ore de la decizie, utilizatorul va putea depune o petiție la instanță pentru returnarea accesului. Instanța va analiza plângerile în termen de șapte zile de la primire și întregul proces va fi electronic. ”


Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a precizat clar că inițiativa legală a fost concepută pentru a combate cenzura. Ziobro a afirmat că nu ar avea impact asupra dreptului persoanelor care au fost calomniate sau defăimate de a-și cere drepturile în justiție.

„Adesea, victimele tendințelor de cenzură ideologică sunt, de asemenea, reprezentanți ai diferitelor grupuri care operează în Polonia, al căror conținut este eliminat sau blocat, doar pentru că exprimă puncte de vedere diferite și se referă la valori care sunt inacceptabile din punctul de vedere al comunităților cu o influență mai puternică asupra funcționării rețelelor sociale „, a declarat Ziobro.


„Ne dăm seama că pe internet ar trebui să existe, de asemenea, o sferă de garanții pentru toți cei care se simt calomniați, o sferă de limitare a conținutului diferit, care poate avea cu sine un impact negativ asupra sferei libertății altor oameni”, a spus el.

„Dar am dori să propunem astfel de instrumente care să permită atât unei părți, cât și celeilalte să solicite decizia unui organism care va putea decide dacă conținutul care apare într-un astfel de cont de social media încalcă într-adevăr drepturile personale, indiferent dacă acesta poate fi eliminat sau dacă există cenzură. Acesta ar trebui să fie modelul pentru toate țările dezvoltate care apreciază libera exprimare, în special Statele Unite.”, a mai decalarat ministrul Justiției din Polonia.

Back to top button