În România practica sondajelor de opinie nu este folosită de către partide pentru a afla ce anume interesează pe români ci mai degrabă pentru a încerca manipularea competitorilor politici și pentru demobilizarea electoratului.
De cele mai multe ori informația din spațiul public nu este similară cu cea prezentată liderilor de partid. Există numeroase situații în care studiile sunt mimate însă nu există o culegere concretă a datelor de pe teren.
Presa din România, în general plătită de către partidele politice din subvenția publică, este complice la prezentarea denaturată a sondajelor de opinie.
Liderii de partide folosesc sondajele și în bătălia politică internă pentru a-și justifica poziția.
Redacția 4media.info dorește însă să vă ofere o imagine de moment a ceea ce prezintă interes pentru români dar și a realității politice.
De cele mai multe ori sondajele de opinie au dat erori mari cu ocazia alegerilor prezidențiale sau parlamentare. Cei care conduc aceste institute s-au scuzat și au dat vina pe români: nu sunt sinceri. În realitate nu este așa, ei nu sunt sinceri. Așa se face că AUR, un partid de 10%, nu a fost inclus în nici un sondaj de opinie înainte de alegerile parlamentare, practic el nu exista în opinia „sociologilor”.
Prezentul sondaj vizează orașul Cluj-Napoca și a fost realizat în luna octombrie. Sondajul a fost realizat de către Centrul pentru Studii Politice și Sociologice și este afișat în exclusivitate de către redacția 4media.info.
Centrul pentru Studii Politice și Sociologice își propune să prezinte realitatea așa cum este ea. Institutul nu prezintă decât informații culese efectiv de la români, fără a le manipula pentru un partid sau altul. Credibilitatea unui institut este dată de seriozitatea în timp a informațiilor publicate și ulterior validate. Informațiile prezente au fost culese din stradă.
Astăzi circulă multe sondaje de opinie pe rețelele de socializare, dar acestea nu sunt veridice.
Haideți să vedem totuși ce și pe cine preferă Clujenii.
Pe cine consideră clujenii vinovați pentru situația economică dificilă din țară?
Clujenii consideră că „alții” sunt de vină iar problemele actuale au apărut ca urmare a situației internaționale dificile. Peste 36% dintre clujeni consideră că „situația internațională” poarta vina problemelor cu care se confruntă astăzi România.
Cu toate acestea majoritatea consideră că Președintele României, Parlamentul României și Guvernul României poartă responsabilitatea problemelor interne. Peste 24% dintre clujeni îl consideră vinovat pe Klaus Iohannis pentru problemele interne. În egală măsură clujenii consideră că Parlamentul României și Guvernul României ar avea o mare vină.
Cum au fost afectați clujenii de creșterea prețurilor
Peste jumătate dintre clujeni au fost afectați „mult” și „foarte mult” de creșterea prețurilor. Peste 52% dintre clujeni consideră acest lucru.
Sub 20% dintre clujeni au fost „puțin ” , „nesemnificativ ” sau „deloc” afectați de creșterea prețurilor, procent destul de ridicat și care este în directă legătură cu nivelul mediu ridicat de viață al populației din centrul Ardealului.
Ce partide politice preferă clujenii?
Primar în Cluj-Napoca este Emil Boc, membru PNL cu o bună imagine în oraș. Imaginea bună a lui Emil Boc se reflectă și asupra percepției românilor din Cluj-Napoca asupra partidelor politice.
PNL stă cel mai bine în Cluj-Napoca, cu 34,6%. Procentul partidului este însă aproape la jumătate față de voturile luate de către Emil Boc cu ocazia alegerilor locale. Acest lucru arată că primarul trage partidul în sus față de media națională.
Pe locul 2 se află partenerul de guvernare, respectiv PSD cu 26%. Social-democrații niciodată nu au stat bine în Cluj-Napoca iar participarea lor la alegerile locale este mai mult formală. La Cluj-Napoca este fieful lui Vasile Dâncu dar acesta a ținut organizația PSD foarte jos, fără mari realizări. Cu toate acestea nimeni nu are curaj să îl conteste pe plan local. De altfel se suspectează înțelegeri la nivel local între PSD și PNL.
Este de remarcat că ardelenii preferă AUR în fața USR. Practic partidul condus de către George Simion este la 21%, dublu față de USR (11,8%) și la doar 6% de PSD. Având în vedere situația specială dată în Cluj-Napoca de imaginea bună pe care primarul Emil Boc o are, procentele AUR sunt ridicate și pot aduce o influență mare în stabilirea viitoarei majorități din consiliul local.
Creșterea AUR în Ardeal este însă una semnificativă, voturile luate aici cu ocazia alegerilor parlamentare fiind aproape la jumătate față de Moldova. Practic AUR și-a triplat voturile în doar doi ani și sunt șanse majore să devină al doilea partid din capitala Ardealului.
USR abia trece de 6%, asta deși era de așteptat ca în Cluj-Napoca, oraș universitar, susținerea să fie una mare. Cu toate acestea scandalurile și plecările din USR, precum și lipsa unui lider afectează grav partidul.
Partidul AUR și PSD stau însă foarte bine în București, Clujul având o situație distinctă datorită influenței majore a lui Emil Boc. Cu toate acestea Clujul are doar puțin peste 300.000 de persoane, deci influența per-ansamblul țării va fi, dar nu determinată.
Pe cine ar dori clujenii președinte?
Dacă Cluj-Napoca ar decide viitorul președinte al României atunci Nicolae Ciucă ar fi acesta, urmat de către Marcel Ciolacu. De fapt procentele sunt foarte asemănătoare cu cele de la partidele politice și arată ajutorul obținut din partea imaginii bune a primarului Emil Boc.
Președintele AUR este preferat de este 20% dintre clujeni, în timp ce Cătălin Drulă poate aduna doar 11,8% din voturile ardelenilor, practic doar voturile partidului, nimic în plus, nimic în minus.
George Simion are o susținere în creștere în Ardeal, el fiind cel care trage și partidul AUR în sus. Potențialul de creștere există însă pentru George Simion în timp ce Marcel Ciolacu are șanse majore să scadă atunci când va ocupa funcția de premier.