România va acorda Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19. Declarația a fost făcută de președintele României, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială la invitația președintelui Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a reiterat ajutorul necondiționat oferit de țara vecină pe tot parcursul independent al Republicii Moldova și a punctat rezoluțiile dezvoltării relațiilor de viitor între Moldova și România.
„Am discutat despre cooperare și asistență pentru combaterea virusului și ne bucurăm de deschiderea României de a oferi țării noastre vaccinuri în cel mai scurt timp. Va trebui să depășim și efectele crizei economice. Și aici contăm pe sprijinul României”, a spus Maia Sandu.
Președintele Klaus Iohannis a adăugat că sprijinul României pentru Moldova în lupta cu COVID-19 nu se oprește aici.
„Până la 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău a unei echipe de experți români care să ajute la strategia de vaccinare. Este nevoie de cooperarea autorităților din RM și implicarea acestora. România va furniza medicamanete pentru îngrijirea paxcienților care suferă de COVID-19”, a declarat liderul de la Cotroceni.
Președinta Republicii Moldova a trecut în revistă cele mai mari eforturi depuse de România pentru dezvoltarea țării noastre:
„De azi Republica Moldova și România reintră într-o interacțiunea firească, frățească și dechisă. Pășim într-o nouă etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european. O etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană. Pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun. România a fost alături de Moldova din prima zi de independență și a susținut-o ferm pe toate planurile. Ați fost alături de noi și la bine la rău. În acești ani România a renovat grădinițe, obiecte culturale, sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din Moldova au învățat în liceele și universitățile din România cu burse acordate de statul român și au fost primiți ca acasă. România a sprijinit programe culturale, academice, dezvoltarea mass-media. Anul acesta am primit din partea României o donație foarte generoasă pentru gestionarea crize de covid. Medicii români au lucrat cot la cot cu medicii noștri pentru a scăpa de pandemie”.
Totodată, Maia Sandu a punctat rezoluțiile de viitor pentru dezvoltarea relațiilor cu România.
„ Îmi doresc să avem și proiecte de viitor comune, să consolidăm și să dezvoltăm legătirile dintre țările noastre și să le consolidăm prin investiții, printr-o infrastrucutură care să ancoreze Moldova și mai sus în spațiul european. Construcția unui pod nou între Ungheni și Ungheni va conecta cetățenii atât de Iași cât și de autostrada care va lega România de UE. Vreau să creăm un for economic care va dezvolta relațiile economice dintre cele două state”, a declarat președinta Republici Moldova.
1