Sindicaliştii Cartel Alfa vor picheta, marţi, de la ora 10.00, sediul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în semn de protest faţă de preconizata creştere a salariului minim cu doar 41 de lei net.
”Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului. Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor şi decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor”, anunţă membrii acestei confederaţii sindicale.
Oficialii CNS ”Cartel Alfa” se arată ”dezamăgiţi” în urma anunţului Guvernului potrivit căruia salariul minim pe economie va creşte cu 41 de lei net, sindicaliştii considerând că decizia ”este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor şi a celor săraci”.
Sindicalişii au decis să picheteze, marţi, sediul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, iar acţiunea va începe la ora 10:00. ”Preţurile au crescut şi vor continua să crească. La fel şi productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deşi creşterea de anul trecut s-a bazat pe o creştere estimată de 3,9%. O creştere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măşti şi alte elemente de protecţie individuală. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. Guvernul refuză să ia act de aceste evoluţii şi să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menţinerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de îngheţare a preţurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acţionarilor şi capitalului. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor şi decide declanşarea unei serii de acţiuni de protest, având ca scop creşterea veniturilor lucrătorilor”, transmite ”Cartel Alfa” în comunicat.
Sindicaliştii mai consideră că politica de austeritate nu reprezintă o rezolvare a problemelor generate de criza economică. ”Nu politica de austeritate este soluţia de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerităţii a prelungit şi a făcut mai dificilă revenirea. Întreaga Europă şi-a însuşit lecţia de atunci şi, în consecinţă, şi-a orientat politicile cu prioritate spre menţinerea locurilor de muncă şi păstrarea puterii de cumpărare a populaţiei. Tot în timpul crizei a fost publicată şi propunerea de directivă privind salariile minime corecte, care prevede că statele membre trebuie să asigure un nivel echitabil al salariului minim. În prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent”, adaugă sindicaliştii în documentul citat.