Bucureștiul se confruntă în continuare cu o mare problemă: lipsa căldurii și a apei calde pentru o bună parte dintre locuințe. Această problemă gravă a făcut obiectul discursului politic electoral, însă dincolo de discurs, trebuie identificate soluții pentru bucureșteni.
Este evident că această problemă nu se putea soluționa de pe o zi pe alta de către noul primar al Bucureștiului.
Sistemul de termoficarea și cel de distribuție al apei calde este sub orice critică, multe dintre țevile aflate în pământ sunt corodate și există scăpări foarte mari ale agentului termic și apei calde.
Toate pierderile din rețea sunt plătite de către bucureșteni în mod direct sau indirect(prin subvenție).
La compania de termoficare birocrația este mare și vorbim de un mastodont încărcat cu funcționari impuși politic și cu performanțe scăzute.
În mod real nici un primar care s-a plimbat pe la conducerea orașului nu s-a ocupat de această problemă și de 30 de ani ea este plasată. Niciodată nu s-a apelat la specialiști pentru soluții, s-a apelat doar la discursuri politice. Varianta înlocuirii rețelei de distribuție iese din discuție… Vorbim de lucrări ce sunt necesare în carosabil sau trotuare și ar bloca tot Bucureștiul, fără să mai vorbim de costurile colosale necesare refacerii infrastructurii.
Atunci care este soluția? Am apelat la specialiști să se pronunțe pe acest subiect și răspunsul a venit din zona constructorilor. Ionuț Sandu, dirigente de șantier, susține că problema nu este de soluționat pe varianta existentă:
„Sunt trei probleme majore.
Prima problemă o reprezintă centralele care produc agentul termic și apa caldă și care sunt depășite fizic și moral. Noi le producem ca și acum 50 de ani, lucru care nu este admisibil.
A doua problemă o reprezintă distanța mare între locul de producere și cel de consum, fapt care face ca pierderile de energie pe traseu să fie colosale.
A treia problemă o reprezintă sistemul de distribuție și care este distrus de 30 de ani de nepăsare. Conductele din pământ sunt uzate, multe dintre ele cu pierderi importante. Nu se mai poate continua în sistemul actual cu cârpirea lor, căci întotdeauna problema va apărea în altă parte.
Unica soluția la momentul de față o reprezintă centralele de apartament, cele de bloc sau unele care să preia un număr mic de blocuri. În acest fel producerea se va face exact la locul de consum. În acest fel vor scădea mult costurile, se vor utiliza centrale moderne iar bucureștenii vor plăti mai puțin” a declarat pentru 4media.info Ionuț Sandu, diriginte de șantier și lector în cadrul Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.
Bucureștiul nu se poate ocupa singur de problemă și atunci statul trebuie să ofere soluții pentru montarea acestor centrale de către asociațiile de proprietari. O astfel de soluție ar fi acordarea unor credite garantate guvernamental cu dobândă zero pentru ca asociațiile de proprietari să poată amortiza investiția în maxim 5 ani.