ActualitateRecomandarea redacției

Diaspora trimite mai mulți bani acasă decât atrage România din fonduri UE

Românii din diaspora sunt unul dintre principalele motoare ale economiei românești, iar banii trimiși acasă între 2014-2019 se ridică la impresionanta cifră de 24 de miliarde de euro, comform datelor de la EUROSTAT, Banca Mondială și Banca Națională a României.

Diaspora este mai eficientă decât statul român chiar dacă rolul acesteia este mult diminuat de presa din România și clasa politică. În actualul ciclu financiar multianual 2014-2020, România a primit de la Uniunea Europeană fonduri europene de peste  17,75 miliarde de euro, cu mult mai puțin decât a trimis diaspora acasă. Datele ne arată ineficiența statului român și a guvernelor sale, în comparație cu eforturile muncitorilor români ce luptă pentru un viitor mai bun.

Cum ar spune românul de rând: – „Noi trimitem bani acasă ca să îi ținem pe ei în funcții cu salarii mari.”

Mai mult, potrivit Băncii Mondiale, în 2019, valoarea remitențelor bănești ale diasporei către România a fost de 7,2 miliarde de dolari, acestea reprezentând un procent de 3% din PIB-ul României, în creștere cu un procent față de anul anterior. De asemenea, conform datelor făcute publice în anii anteriori de către Banca Națională a României, românii din străinătate au trimis acasă aproximativ 3,792 miliarde de euro în 2017, respectiv 3,153 miliarde de euro în 2016.  Anul trecut românii au trimis mai mulți bani acasă decât polonezii, țară cunoscută de asemeanea cu o comunitate mare în diaspora.

Având în vedere criza economică suprapusă cu pandemia Covid-19 și granițele închise, este de așteptat ca sumele de bani trimise acasă să scadă în 2020.

Într-un sondaj realizat de TransferGo, 82% dintre români îi văd pe conaționalii lor plecați peste hotare ca o pierdere pentru țară, iar 60% din populație consideră că românii din diaspora ar trebui să se întoarcă acasă într-un viitor apropiat.

În 2019, Ministrul Românilor de Pretutindeni estima că numărul românilor din diaspora se ridică la 5,6 milioane de români, din totalul de 9,7 milioane de români aflați în afara granițelor țării, diferența fiind dată de comunitățile istorice din țările aflate în vecinătatea României.

O Românie în străinătate, Haga 2019

Diaspora este mult mai implicată în societatea românească, chiar dacă se află la mii de kilometri distanță și asta o arată de câte ori poate, inclusiv la vot. Statul român este principalul inamic al românului aflat în străinătate și încearcă să îl folosească la vot doar ataunci când are nevoie de el. La alegerile europarlamentare românii au stat și 12 ore la cozi interminabile pe la ambasade și consulate să voteze, însă mulți nu au reușit. La alegerile prezidențiale, statul, prin reprezentantul său Klaus Iohannis, a avut nevoie de diasporă și a asigurat toate condițiile. Am avut o prezență la vot de 1 milion.

Diaspora vine mereu cu un mesaj din viitor la fiecare alegeri, iar ea trebuie ascultată și înțeleasă de clasa politică îmbătrânită în Parlament și în gândire.

Back to top button