Românii nu mai știu ce să creadă. Dacă în Guvernul Cîțu, economica duduia, iar toate lucrurile erau roz, în Guvernul PSD-PNL, lucrurile sunt grave. Cât de repede se poate schimba economia unei țări, având în vedere perioada atât de scurtă?
Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din acest an, prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 33 de miliarde de lei. Ministrul Finanţelor a lansat şi un avertisment: Există riscul unei crize economice în România. Adrian Câciu este primul oficial din Guvern care admite acest lucru.
Adrian Câciu le cere specialiştilor să nu sperie populaţia.
„Cred că în fiecare zi, acest Guvern a acţionat paşi cu pas, dar într-un mod strategic de a ţine toate lucrurile sub control. Există riscuri. Nu suntem într-o oază în care să fim feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă, dar ele sunt anticipate pas cu pas. Mi-ar plăcea totuşi ca şi analiştii economici de la noi să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri prezentând scene apocaliptice. Trebuie să avem grijă în continuare de persoanele vulnerabile şi mai alestrebuie să avem în vedere ceea ce se poate întâmpa în iarna acestui an, pentru că economia europeană a răcit”, a declarat ministrul Finanţelor.
Cu tot acest avertisment, Executivul a adoptat rectificarea bugetară, cu o zi întârziere, pentru că nu au fost gata toate avizele pentru proiect.
Ministerul Dezvoltării aproape că și-a dublat suma primită la rectifiicare, după ce mulți primari din țară s-au plâns că nu au bani pentru proiecte.
De la aproximativ 650 milioane de lei cât era această sumă alocată pentru Ministerul Dezvoltării, în proiectul prezentat de Guven în data de 11 august, în şedinţa de ieri a existat o modifcare şi suma a crescut la aproape 1,3 miliarde de lei.
În acest moment, primarii ar fi destul de mulţumiţi de suma alocată de Executiv, dar totuşi sunt unele zone din ţară care ar mai avea nevoie de finanţare, tocmai de aceea premierul poartă discuţii cu mai mulţi lideri din teritoriu.
Potrivit ministrului Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 30,4 miliarde lei, din care 29,1 miliarde lei din economia internă şi 1,3 miliarde lei din fonduri externe nerambursabile.