Actualitate

În Argentina inflația se apropie de 100%. Cetățenii refuză să mai lucreze cu moneda națională, preferă dolarul

În Argentina inflația se apropie de 100%. Cetățenii refuză să mai lucreze cu moneda națională, preferă dolarul. România nu este departe de acel moment dacă se continuă cu împrumuturile excesive ale statului. Cetățenii își pierd încredere în moneda națională pe măsură ce prețurile cresc foarte mult.

Dolarul este regele în Argentina, deoarece pesosul argentinian își pierde repede din valoare, în special în ultima lună.

În urmă cu un an, cu aproximativ 180 de pesos se putea cumpăra 1 dolar pe piața neagră, folosită pe scară largă. Acum este nevoie de 298 de pesos pentru a cumpăra un dolar.

Odată cu scăderea vertiginoasă a pesosului, prețurile cresc pentru a ține pasul. Mulți economiști se așteaptă ca inflația să atingă 90% până în decembrie.

Țările din toată lumea încearcă să facă față valului inflaționist.

Argentina s-a mai confruntat cu fenomenul inflaționist. Au fost momente în care aceasta ajunsese și la 3.000%. Începând cu anul 2018 inflația a crescut constant și a fost permanent mai mare de 30%. Statul argentinian, precum cel român, are cheltuieli mai mari decât ceea ce poate colecta de la popor. Așa se face că pentru a se plăti cheltuielile publice se printează bani care nu au nici o acoperire, în condițiile în care creditorii internaționali nu mai sunt dispuși să ofere bani pentru nimic.

Până acum, lucrurile au rămas în mare parte calme. Salariile pentru multe locuri de muncă cresc cu aproape 50 la sută pe an. Proprietarii pot ridica chiriile la tarife similare. Și milioane de argentinieni folosesc piața neagră pentru a se sustrage restricțiilor guvernamentale privind cumpărarea de dolari americani.

Rezultatul este că în zonele mai bogate ale capitalei Argentinei, construcțiile continuă cu un ritm rapid, iar restaurantele și barurile sunt pline. Următoarea rezervare pentru o cină pentru doi la Anchoita, unul dintre cele mai populare restaurante din oraș, este în ianuarie 2023.

Lupta recentă a Argentinei cu hiperinflația este legată de aceleași lucruri care au condus la creșterea prețurilor la nivel mondial, inclusiv războiul din Ucraina, constrângerile lanțului de aprovizionare și creșterile mari ale cheltuielilor publice.

Dar mulți economiști cred că inflația Argentinei este, de asemenea, auto-provocată. Pe scurt, țara cheltuiește mult mai mult decât este necesar pentru a finanța asistența medicală, universitățile, energia și transportul public gratuit sau mult subvenționat. Pentru a compensa deficitul, imprimă mai mulți pesos.

Fondul Monetar Internațional, căruia îi datorează 44 de miliarde de dolari, a cerut guvernului să-și reducă deficitul și să adopte politici monetare mai stricte. Miercuri, noul ministru, Sergio Massa, a făcut unul dintre cei mai importanți pași din ultimii ani, când a promis că Argentina va înceta să mai imprime pesos pentru a-și finanța bugetul.

Cu toate acestea, mulți argentinieni au fost sceptici că țara este pregătită să facă aceste alegeri grele.

România nu este departe de aceste probleme. Statul român are cheltuieli mult prea mari față de dimensiunea economiei naționale și mult prea mulți bani se duc spre cheltuieli cu salariile, pensiile și administrative și mult prea puțini bani se duc spre investiții reale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button