Economie

Guvernul Ciucă-Ciolacu finanțează cu banii românilor proiectul SF al americanilor de la NuScale

Pe lângă cadoul de 9 milioane de dolari din partea Guvernului României pentru firma privată NuScale, autoritățile au mai anunțat o donație de încă 5 milioane de dolari din partea industriei. Ceea ce înseamnă că finanțarea vine de la Nuclearelectrica, partener virtual în acest proiect. Cu acești bani România egalează finanțarea venită din partea Guvernului american, care are tot interesul să sprijine dezvoltarea propriilor reactoare modulare. 

Dacă Guvernul SUA a acordat un grant de 14 milioane de dolari, pentru a-i ajuta pe cei de la NuScale să finalizeze proiectarea reactoarelor modulare, România nu s-a lăsat mai prejos. Astfel, după ce Guvernul României a anunțat că finanțează cu 9 milioane de dolari dezvoltarea proiectului NuScale, aflăm de la autorități că industria mai plusează cu încă 5 milioane de dolari, adică Nuclearelectrica, deci tot statul român, că doar suntem parteneri strategici. Banii ar fi necesari pentru finanțarea proiectului de design, care face parte din obligațiile producătorului, că doar reactoarele alea nucleare nu le dau gratis, ci le vând pe bani grei.

Recent, directorul general al Nuclearelectrica a organizat o dezbatere cu reprezentanții comunității din Doicești, locul unde vor fi amplasate primele reactoare modulare ale NuScale, care, evident, încă nu sunt finalizate nici măcar în prototip și proiectare. Întrebările oamenilor nu au primit răspunsuri reale, ci doar eschive și bâlbe. Ioan Rotaru, expert în energie atomică și fost director general al Nuclearelectrica, ne spune că un proiect nuclear, înainte de a decide implementarea și a fi supus autorizarii și dezbaterii publice, ar trebui să fie definit complet, în ce privește componența, stabilirea autorității de proiectare, cerințe tehnice și potențiali furnizori de echipamente, materiale principale, definire cerințe de montaj și punere în funcțiune. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul reactoarelor modulare preconizate a se amplasa la Doicești.

Agenția de la Viena nu acordă autorizații

Deși Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, le-a tot repetat oamenilor din Doicești, dar și din localitățile învecinate, că reactoarele sunt sigure și că vor fi autorizate de Agenția de la Viena, în realitate Viena nu are nicio treabă. ”Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena, organism ONU, nu acordă nicio autorizație sau aviz pentru nicio centrală nucleară. Agenția acordă doar sprijin și suport tehnic prin echipe de experți tehnici pe subiecte specifice (de exemplu, alegerea amplasamentului centralei nucleare), analizează documentele puse la dispoziție de implementator și emite recomandări pertinente, care trebuie rezolvate de către beneficiar, înainte de autorizare de către autoritatea de reglementare și control, la noi, CNCAN”, ne-a declarat Ioan Rotaru, expert în energie atomică.

Nu avem uraniu îmbogățit

La reactoarele modulare, combustibilul nuclear conține uraniu îmbogățit, ceea ce va complica situația României, care, în prezent, nu deține pe teritoriul ei uraniu îmbogățit. Acest lucru înseamnă că funcționarea reactoarelor modulare de la Doicesti este dependentă de importul de combustibil cu uraniu îmbogățit, susțin experții. ”Nu este clar ce se va face cu combustibilul ars, după utilizarea in reactor. Se returnează la fabricant? Vor fi probleme de control garanții (neproliferare) cu Agenția de la Viena, care controlează situația combustibilului nuclear. La CNE Cernavoda combustibilul este cu uraniu natural. În ce privește deșeurile radioactive, trebuie cunoscute caracteristicile acestora, tipuri  de radionuclizi, volume, pentru a determina cum vor fi depozitare (butoaie, plumb etc.) și cât spațiu de depozitare este necesar în centrală”, ne-a precizat fostul director al Nuclearelectrica, Ioan Rotaru.

Nu există studii geologice pentru reactorul american de la Doicești

Prima informare publică a cetățenilor din Doicesti privind amplasarea primelor reactoare modulare nucleare în această localitate a fost un dezastru. Directorul general al Nuclearelectrica, pornit să promoveze cu orice preț marele proiect american, nu a știut să răspundă la întrebări esențiale privind siguranța centralei. Mai mult, pentru amplasamentul ales, nu există nici măcar studii geologice făcute.

Întâlnirea directorului general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, cu reprezentanții administrației și comunității locale din județul Dâmbovița, unde vor fi amplasate reactoarele nucleare americane experimentale, a fost un fiasco. Total nepregătit, Cosmin Ghiță a fost pus la zid de către reprezentanții comunității, care l-au asaltat cu întrebări pertinente privind siguranța și riscurile, pe care acesta le-a ocolit, recunoscând, în final, că nu deține prea multe date. Întrebat punctual chiar și de președintele Consiliului Județean Dâmbovița despre riscurile acestor reactoare modulare, care nu au fost folosite până acum decât pe submarine, directorul general al Nuclearelectrica a vorbit doar despre cât de sigură este centrala de la Cernavodă, care nu are nicio legătură cu noua tehnologie încă netestată nicăieri.

Acesta a explicat că a fost ales Doiceștiul din mai multe amplasamente industriale, foste termocentrale pe cărbune, care au racordurile existente, care au o cultură energetică locală bine dezvoltată și care pot găzdui și din punct de vedere social, să poată da sursa mâinii de lucru bine calificată pentru operarea centralei. ”Doiceștiul a fost ales din motive de securitate, ecologice și respectă criteriile de amplasare. După 1,2 milioane de dolari cheltuiți și aproximativ un an și jumătate de muncă, utilizând metodologia Agenției de la Viena, am identificat amplasamentul de la Doicești ca având cel mai mare potențial pentru dezvoltarea unei centrale, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere tehnologic”, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica.

Distanța de siguranță, necunoscută

Întrebat insistent care este distanța de excludere față de reactoarele modulare, șeful Nuclearelectrica a dat din colț în colț, aruncând, în cele din urmă, un 112 metri, din proiectul din Utah, SUA, încă nefinalizat. ”Zona de excludere este redusă față de centralele normale, iar în Utah este 112 metri. Pentru centralele nucleare sunt zone de excludere de un kilometru, câțiva kilometri, dar la reactoarele mici, sub un kilometru”, a precizat Cosmin Ghiță. Până la urmă, am aflat că zona de excludere va fi stabilită abia după efectuarea studiilor geologice, care nu s-au făcut încă, deși amplasamentul de la Doicești, spun autoritățile, ar îndeplini toate criteriile. ”Pe măsură ce evoluează proiectul vom afla mai multe date. Vom face evaluările de mediu și de securitate nucleară necesare autorizării proiectului”, a spus Cosmin Ghiță.

Reactoarele modulare nu vor fi ale statului

Directorul general al Nuclearelectrica a anunțat că reactoarele modulare nu vor fi, integral, ale statului român, proiectul având acționari privați. Unul dintre acesta va fi, cu siguranță, Nova Power & Gas, din grupul E-infra, firma pe al cărei amplasament se construiesc reactoarele de la Doicești. ”Am semnat un memorandumul de înțelegere cu E-infra și Nuscale și vom începe o etapă de sudii de inginerie, de dezvoltare a proiectului final al centralei, analize tehnice și activități de licențiere. La finalul acestei etape vom lua decizia de investiție. În momentul în care se va lua decizia de investiții vom avea și lista finală a tuturor acționarilor. Ne uităm să avem mai mulți parteneri privați, acesta este și dezideratul. În funcție de interes și în funcție de costuri. Va fi un proiect mixt, iar Nuclearelectrica va fi un investitor ancoră în acest proiect”, a mai declarat Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

1 comentariu

  1. Nu va e rusine jegosilor ,ei cu ce ne ajuta fara sa platiti ??? Mai tinem zeci de mii de americani dislocati,mai plati o caruta de dolari pe armamentul folosit ,pe langa cele ce ne baga pe gat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button