EconomieInternațional

FMI avertizează că inflația ridicată și războiul din Ucraina vor duce la recesiune mondială

Fondul Monetar Internațional avertizează că inflația ridicată și războiul din Ucraina ar putea împinge economia mondială în pragul recesiunii, arată Reuters.

Încetinirea activității economice din Rusia și China a micșorat PIB-ul mondial

Creșterea PIB-ului real la nivel mondial va încetini la 3,2% în 2022, de la o prognoză de 3,6% emisă în aprilie, a precizat FMI marți, într-o actualizare a raportului său World Economic Outlook. Acesta a adăugat că PIB-ul mondial s-a contractat de fapt în al doilea trimestru din cauza încetinirii activității în China și Rusia.

Fondul și-a redus prognoza de creștere pentru 2023 la 2,9%, de la estimarea din aprilie de 3,6%, citând impactul politicii monetare mai stricte.

Creșterea mondială își revenise în 2021 la 6,1%, după ce pandemia COVID-19 a zdrobit producția mondială în 2020 cu o contracție de 3,1%.

„Perspectivele s-au întunecat semnificativ din aprilie. Este posibil ca lumea să se clatine în curând pe marginea unei recesiuni globale, la numai doi ani de la ultima”, a declarat economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas, într-un comunicat.

FMI crede că situația este și mai gravă decât cea din previziunile sale de până acum

Fondul a precizat că ultimele sale previziuni sunt „extraordinar de incerte” și sunt supuse unor riscuri de scădere din cauza războiului din Ucraina, care va duce la creșterea prețurilor la energie și alimente. Acest lucru ar exacerba inflația și ar determina o nouă înăsprire a politicii monetare.

În cadrul unui scenariu alternativ „plauzibil” care include o întrerupere completă a livrărilor de gaze rusești către Europa până la sfârșitul anului și o scădere suplimentară de 30% a exporturilor de petrol rusesc, FMI a declarat că creșterea globală ar încetini la 2,6% în 2022 și la 2% în 2023, cu o creștere practic zero în Europa și Statele Unite anul viitor.

Creșterea globală a scăzut sub 2% doar de cinci ori din 1970, a precizat FMI, inclusiv recesiunea COVID-19 din 2020.

FMI a precizat că se așteaptă acum ca rata inflației din 2022 în economiile avansate să ajungă la 6,6%, față de 5,7% în previziunile din aprilie, adăugând că aceasta va rămâne ridicată pentru mai mult timp decât se anticipa anterior.

Inflația în țările cu piețe emergente și în curs de dezvoltare este acum așteptată să ajungă la 9,5% în 2022, față de 8,7% în aprilie.

Anul viitor se anunță chiar mai sărac și mai instabil economic

Înăsprirea politicii monetare va „mușca” anul viitor, încetinind creșterea și presând țările cu piețe emergente, dar amânarea acestui proces „nu va face decât să exacerbeze dificultățile”, a spus el, adăugând că băncile centrale „ar trebui să mențină cursul până când inflația va fi domolită”.

În ceea ce privește Statele Unite, FMI a confirmat previziunile sale din 12 iulie privind o creștere de 2,3% în 2022 și o creștere anemică de 1,0% pentru 2023, pe care le-a redus anterior de două ori din aprilie, din cauza încetinirii cererii.

Disperare în Ucraina, martie 2022 / Foto: Abaca, Hepta

FMI și-a redus perspectiva de creștere a zonei euro pentru 2022 la 2,6%, de la 2,8% în aprilie, reflectând efectele inflaționiste ale războiului din Ucraina.

Însă previziunile au fost reduse mai profund pentru unele țări cu o expunere mai mare la război, inclusiv pentru Germania, care și-a văzut perspectivele de creștere pentru 2022 reduse la 1,2%, de la 2,1% în aprilie.

Între timp, Italia a văzut o îmbunătățire a perspectivei sale de creștere pentru 2022 datorită perspectivelor îmbunătățite pentru turism și activitatea industrială. Însă FMI a declarat săptămâna trecută că Italia ar putea suferi o recesiune profundă în condițiile unui embargo rusesc asupra gazului.

1 comentariu

  1. DACA atat de sinistru este viitorul tarilor si a populatiilor din Europa,..atunci DE CE NU INDEAMNA „FMI” la incetarea razboiului din Ucraina,si reducerea a ZERO atrimiterii de arme in Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button