Traversăm o perioada marcată de instabilitate, de lipsa de predictibilitate și scumpire accelerată a dobânzilor. E poate cel mai prost moment în care poți decide să te împrumuți. Experții recomandă românilor care nu sunt datori la bănci să nu se lege la cap fără să-i doară.
Stați departe de ratele la bănci, nu va împrumutați în această perioada, avertizează reputatul profesor de economie, Mircea Coșea.
În acest moment, persoanele care apelează la credite nu au deloc parte de predictibilitate, nu știu cât de mult le va crește rată peste două sau trei luni și e posibil să între în imposibilitate de plata, dacă se îndatorează foarte mult.
Mai mult, în ziua de astăzi, în care și firmele au mult de suferit de pe urmă multiplelor crize, există un pericol mare că oamenii să-și piardă joburile, iar în acel caz, cine va mai plăti ratele, mai ales la niște dobânzi astronomice?!
Nu e momentul în care să ne asumăm riscuri
Ceea ce trebuie reținut este că în această perioada e nevoie de prudență maximă în raport cu bugetul și cheltuielile noastre, nu e un moment în care să ne putem asumă riscuri!
„Sfatul pe care îl dau, dacă cineva vrea să țînă seama de el, este că pe o anumită perioada să nu apeleze lumea la credite pentru că lipsa această de predictibilitate, de viziune pe viitoarele luni, sau poate chiar pe viitorii ani, fac că o îndatorare să fie din ce în ce mai periculoasă. Pentru că nu mai există nici siguranță locului de muncă, nici siguranță afacerii pe care o ai, nu mai există nici garanția unei politici monetare rezonabile pentru că și băncile la rândul lor sunt obligate să ridice dobânzile în condițiile în care piață bancară se află în dificultate. Deci toate lucrurile merg într-o direcție negativă, cel puțîn deocamdată și nepredictibila.
Iar pericolele sunt mari, pentru că în momentul în care nu reușești să faci față cheltuielilor și dobânzilor îți poți pierde anumite bunuri. Se vorbește de mult timp de pericolul pierderii apartamentului, pentru că asta este averea cea mai de preț a românilor.
Dar deocamdată lucrurile astea nu sunt vizibile, dar dacă lucrurile degenerează, băncile întră în dificultăți pentru că creditele neperformante, adică acelea care nu pot fi rambursate la termen, vor fi din ce în ce mai mari, se poate ajunge și în situația această”, a explicat specialistul în economie, citat de Antena3.
Amintim că, săptămâna trecută, Banca Națională a României a majorat dobânda pe politică monetară, aplicând o creștere agresivă, de un punct procentual, până la valoarea de 4,75% pe an. Decizia BNR a început să se reflecte deja în creșteri ale ROBOR, iar analiștii avertizează că și IRCC (indicele care se ia în calcul la creditele contractate după luna mai 2019), este de asemenea pe o tendința de creștere.
Din acest motiv, schimbarea ROBOR cu IRCC, la cererea clienților băncii, s-ar putea dovedi a fi doar un colac de salvare temporar. Atunci când inflația va începe să se micșoreze, IRCC ar putea depăși ROBOR, iar această opinie aparține guvernatorului BNR, Mugur Isărescu:
„S-ar putea că atunci când inflația se duce în jos și dobânzile scad, IRCC să rămână mai sus decât ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populația are posibilitatea să aleagă. Nu se întâmplă miracole în economie. Niciunul nu este soluția perfectă. După mine, e bine să rămână și IRCC și ROBOR. Bineînțeles că transmisia este în spate. De regulă, directorul direcției de politică monetară îmi spune de fiecare dată: domnule, trebuie să ne uităm înainte. Îi dau dreptate, dar mai trebuie să ne uităm și în jur, să vedem ce mai fac aia din stânga, din dreapta, ce se mai întâmplă. Nu trăim într-un turn de fildeș și trebuie să vedem realitatea”, spunea șeful BNR, în luna mai.