Știri

Violuri și orori de neimaginat petrecute la casa de copii din Băile Tuşnad, patronată de Bojte Csaba. Omertă maghiară pe temă. Încrengăturile cu Budapesta şi UDMR

Judecătoria Miercurea Ciuc a dat de curând o decizie de condamnare de 30 de ani de închisoare pentru violuri şi agresiuni sexuale pentru un angajat al unui centru de copii din Băile Tuşnad (patronat de fundaţia călugărului Bojte Csaba), pe fapte care se întind pe mai mulţi ani. Centrul a fost coordonat de un consilier UDMR, având relaţii strânse şi cu Guvernul Orban de la Budapesta.

Decizia luată de Judecătoria Miercurea Ciuc în urmă cu o săptămână, adică pronunţarea unei sentinţe (cu posibilitate de apel) de condamnare la 30 de ani de închisoare pentru violuri, agresiuni sexuale, loviri şi alte violenţe, ale unui angajat de la casa de protecţie a copiilor a Fundaţiei „Sfântul Francisc” din Băile Tuşnad, unul din aşezămintele de îngrijire socială înfiinţate de călugărul franciscan Bojte Csaba a trecut aproape neobservată. Călugărul a fost promovat atât prin faptele sale caritabile de-a lungul timpului, mai ales în Ungaria, dar şi prin prietenia cu Viktor Orban, premierul acestei ţări.

Motivarea condamnării descrie ororile la care au fost supuşi copii de la acel centru timp de zece ani, fără reacţii din partea conducerii centrului sau a autorităţilor, deşi perioada de timp a fost îndelungată. Mai mult, procesul propriu-zis contra abuzatorului K.Sz. a început doar anul trecut. De exemplu, din mărturiile date de site-ul azonnali.hu e menţionat faptul că asistentul maternal ar fi urinat pe un copil, iar pe altul l-ar fi obligat să-şi mănânce propriile fecale, pe lângă numeroase abuzuri sexuale şi fizice. Iar acestea sunt doar două exemple, pe lângă menţionarea ameninţărilor cu moartea pe care le făcea unor minori.

Lucruri care par greu de imaginat că se întâmplă în secolul al XXI-lea şi dau impresia că sunt desprinse din experimente de reeducare din perioada comunistă. Din asemenea date putem să ne dăm seama de ce angajatul a avut două capete de acuzare de viol asupra unui minor, 11 capete de acuzare de agresiune sexuală asupra unui minor, zece capete de acuzare de abuz sexual asupra unui minor, 12 capete de acuzare de agresiune asupra unui minor.

Primele semnale privind cazul de la casa de copii a Fundaţiei „Sfântul Francisc” au fost dat de site-ul local ZiarHarghita, în condiţiile unei tăceri totale pe subiect, chiar dacă datele cazului ar atrage imediat atenţia mass mediei şi autorităţilor.

„Ce este extrem de alarmant este că faptele judecate se referă la perioada 2007-2017, copiii afectaţi au vârste de la 4 ani în sus, iar cele suferite de ei numai Dumnezeu le ştie. Adică, timp de 10 ani, nişte copii minori dintr-un centru din Băile Tuşnad al Fundaţiei „Sfântu Francisc” au fost supuşi unor perversiuni inimaginabile, izvorâte din nişte minţi bolnave! 10 ani! O perioadă imensă! Ne întrebăm cum este posibil ca aceste fapte să rămână ascunse o aşa perioada îndelungată? Nimeni nu le-a sesizat? Pentru este clar că se cunoştea despre ele. Aşa ceva nu rămâne ascuns o aşa perioadă lungă de timp. Câte astfel de fapte se mai petrec în casele Fundaţiei „Sfântu Francisc”?

Care este rolul şi implicarea unui consilier judeţean UDMR (al cărui nume nu îl dăm, deocamdată), care a condus acel aşezământ în perioada producerii faptelor? Este momentul că instituţiile centrale ale statului să facă investigaţii majore în ceea ce priveşte activităţile din jurul Fundaţiei „Sfântu Francisc”, care primeşte sume consistente de la Consiliul Judeţean Harghita, prin Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială Harghita şi care este finanţată şi din Ungaria cu sume impresionante”, scria zilele trecute publicaţia locală, punând câteva întrebări despre un caz grav, ignorat.

UDMR şi Guvernul de la Budapesta

Potrivit informaţiilor „Adevărul”, consilierul UDMR la care se face referire site-ul este Kolozsvari Tibor, devenit membru al legislativului CJ Harghita în 2016. Acesta a coordonat casa de copii timp de aproape un deceniu. În declaraţia de interese din 2016, acesta menţiona expres faptul că este şef de centru al Fundaţiei Sfântul Francisc, iar politic făcea parte din „Prezidiul executiv” al UDMR Miercurea Ciuc. Şi în anii următori continuă să lucreze pentru Fundaţie, în anul fiscal 2017 încasând 2,37 milioane forinţi, iar în 2018 o sumă similară. În acelaşi timp, Kolozsvari Tibor încasează bani şi din partea Guvernului de la Budapesta. Potrivit declaraţiilor de avere, pentru servicii de consiliere realizate la Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul din cadrul Cancelariei premierului Ungariei Viktor Orban, Kolozsvari a primit în 1,17 milioane forinţi, iar în 2018 1,23 milioane forinţi.

Venituri de la ambele locuri de muncă fost încasate şi în anii 2019 şi 2020, potrivit declaraţiile de avere depuse consilierul UDMR. Pentru anul fiscal precedent, declaraţiile sale nu au fost publicate nici pe site-ul CJ Harghita, nici pe cel al Agenţiei Naţionale de Integritate.

De altfel, Kolozsvari a fost printre cei care au salutat activitatea Guvernului de la Budapesta, dovadă fiind şi aprecierile sale faţă de gesturile ţării vecine în ceea ce priveşte manifestările organizate în judeţul Harghita, cum a fost cazul Rusaliilor desfăşurate în 2020 la Şumuleu.  La acel moment aprecierile pentru Guvernul Orban (de la Budapesta) erau exprimate public, în timp ce relaţia cu Guvernul Orban de la Bucureşti era la polul opus.

Nimeni nu reacţionează

Site-ul ZiarHarghita.ro a menţionat şi tăcerea CJ Harghita, dar şi a executivului de la Budapesta pe subiect, dat fiind relaţia bună cu cel care patronează fundaţia. Mai ales în contextul apropierii evenimentelor de la Băile Tuşnad, adică Universitatea de Vară pentru etnici maghiari, unde este aşteptat Viktor Orban.

„Iar cel care finanţează Fundaţia „Sfântul Francisc”, din greu, cu sume imense, adică Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, tace. Nu spune nimic. Brusc nu-l mai cunoaşte pe Bojte Csaba, cu care până de curând se poza oriunde putea. Acelaşi Bojte Csaba care era eroul Ungariei, prietenul la cataramă al premierului Viktor Orban, care-i lăuda activitatea fundaţiei. Ce părere are oare premierul ungar acum? Se mai asociază acum cu acest aşa-zis slujitor al lui Dumnezeu?”, se întreabă publicaţia locală.

Dincolo de implicaţiile politice, ceea ce s-a întâmplat la centrul de copii din Băile Tuşnad ridică semne de întrebare despre cum a fost posibil ca timp de zece ani nimeni să nu ridice un deget şi să avertizeze despre abuzurile care se întâmplau acolo. Iar pentru a înţelege acest lucru, o parcurgere a sentinţei de condamnare poate fi un început.

„Adevărul” a încercat să discute pentru puncte de vedere şi explicaţii cu Bojte Csaba (călugărul responsabil de Fundaţia Sfântul Francisc), Erik Urban (ministrul provincial al franciscanilor), Kolozsvari Tibor (consilier UDMR şi fost şef al centrului) şi Csaba Borboly (preşedinte CJ Harghita). Niciunul dintre cei menţionaţi mai sus nu au răspuns la apeluri sau mesajele lăsate. Autorităţile sau cei implicaţi în cazul de la Băile Tuşnad încă tac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button