Tranzitul gazului rusesc a ajuns în luna iulie la un minim istoric, mai exact la un volum de 334 de milioane de metri cubi pe zi. Anunţul a fost făcut de compania OGTSOU care administrează reţeaua de gazoducte ucrainene.
Vestea e considerată un semnal clar că Rusia va opri total livrările de gaze către Europa. De altfel, oficialii companiei OGTSOU au acuzat Moscova c-ar recurge la un „şantaj gazeifer”, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.
Operatorul ucrainean susţine că societatea rusă Gazprom „exploatează numai a şaptea parte din capacităţile gazoductelor ucrainene şi nu-şi foloseşte nici măcar cotele rezervate şi plătite în baza contractului cu OGTSOU”.
Mai mult, Ucraina a amintit că reţeaua sa face parte din rutele alternative care ar permite Rusiei să livreze Europei occidentale volume mult mai importante de gaze şi să înlocuiască complet gazoductul Nord Stream 1 din Marea Baltică, utilizat în prezent la o capacitate de numai 40%.
Măsura stârneşte îngrijorare în Germania
Scăderea accentuată a livrărilor de gaze ruseşti survine în timp ce îngrijorarea creşte în Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, înaintea opririi complete începând de luni a gazoductului Nord Stream 1 pentru lucrări de întreţinere.
„Obiectivul Kremlinului este tocmai acela de a crea acest climat în Europa înaintea sezonului de iarnă. Pentru a forţa în final lumea civilizată să negocieze cu o ţară care comite crime sângeroase în centrul Europei”, consideră operatorul ucrainean, potrivit sursei citate.
În replică la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după agresiunea contra Ucrainei, Rusia şi-a diminuat în ultimele săptămâni livrările de gaze către ţările europene, încă foarte dependente de gazul rusesc în pofida eforturilor recente de a-şi diversifica sursele de aprovizionare. Această scădere a livrărilor ameninţă şi obiectivul ţărilor europene de a-şi umple depozitele de gaze până în noiembrie.
Rusia a promis că va creşte livrările de gaze prin Nord Stream 1 dacă îi vor fi livrate turbinele necesare. Una dintre turbine a fost trimisă pentru lucrări de întreţinere în Canada, ţară ce refuză să o înapoieze Rusiei, invocând sancţiunile.