„Fabricile de permise auto” continuă să fie o afacere prosperă, polițiștii și instructorii auto care își dau mâna pentru a obține șpăgi consistente pentru fraudarea examenului nefiind deloc impresionați de anchetele procurorilor și pedepsele date în cazurile de corupție de la Serviciile de Permise Auto din Pitești, Suceava, Călărași, Galați, etc.
Polițiștii anticorupție din Brașov și Galați au descoperit o nouă metodă de fraudare a concursului pentru obținerea permisului auto prin introducerea în sala de examen a unui fals candidat care le „suflă” candidaților protejați răspunsurile la chestionar.
În acest caz este o noutate și nivelul șpăgii, între 2.500 și 5.000 de euro, cu mult mai mare decât tariful de 1.000 de euro pe care l-au plătit pentru un permis maneliștii, sportivii și politicienii care și-au cumpărat permisele de la Serviciul de Permise Auto din Pitești.
În urmă cu două zile, polițiștii din cadrul DGA Brașov și DGA Galați sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și cu sprijinul Inspectoratelor Județene de Jandarmi din Brașov și Galați și al „mascaților” de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Constanța, au efectuat 6 percheziții domiciliare la polițiști, instructori auto și școli de șoferi din Brașov și Galați și au reținut 14 persoane pentru audierile într-un dosar de fraudare a examenului pentru obținerea permisului auto.
Prima condiție: candidații care voiau un permis auto pe șpagă, trebuiau să se mute timp de un an în județul Brașov
Dacă în alte cazuri se lucra pe principiul „dai banul, iei marfa”, gruparea de la Brașov și Galați avea un scenariu lucrat cu minuțiozitate. Spre exemplu, candidatul la permisul auto luat pe șpagă trebuia să se mute la Brașov și să își păstreze domiciliul acolo timp de un an, ca să nu dea de bănuit că s-a mutat în orașul de sub Tâmpa cu prilejul examenului.
„Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în perioada 2013 – 2020, persoane fără calitate specială, cu sprijinul mai multor școli de șoferi, contra unor sume de bani, își stabileau reședința pe o perioadă de un an în județul Brașov, cu scopul de a parcurge cursurile unor școli de șoferi și ulterior acestui fapt să poată participa la proba scrisă pentru a obține permisul de conducere în mod fraudulos”, se spune în comunicatul DGA.