Parlamentul European a cerut joi cu o mare majoritate o reformă a funcționării UE care să-i confere dreptul de iniţiativă legislativă şi încetarea unanimităţii la nivelul Consiliului UE.
Acum este nevoie de o majoritate a statelor membre pentru a începe procesul, dar mai multe state – printre care și România – sunt reticente față de o astfel de schimbare majoră.
Profitând de impulsul Conferinței privind Viitorul Europei, care s-a încheiat la 9 mai, deputații europeni au votat joi după-amiază, cu o largă majoritate de 355 de voturi, pentru o rezoluție care detaliază revizuirea tratatelor, pentru a eficientiza și accelera procesul decizional al UE.
Creat în 1979 în forma actuală, Parlamentul nu a încetat de atunci să ceară – și să obțină – mai multe prerogative, în numele democrației europene. De această dată vizează de această dată dreptul de inițiativă legislativă, astăzi monopol al Comisiei.
„Am susţinut mereu că votul în unanimitate în anumite domenii cheie pur şi simplu nu mai are sens”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unui discurs susţinut în plenul Parlamentului European, conform Agerpres. Ea s-a declarat gata să reformeze UE, „schimbând tratatele dacă va fi necesar”.