Actualitate

Guvernul Ciucă – Ciolacu joacă kazancioc în curtea OMV Petrom: Prin nerespectarea deciziei instanței de a vinde 8% din acțiuni angajaților Petrom, Guvernul comite o infracțiune cu efecte devastatoare

Obligat de instanța să vândă angajaților 8% din acțiuni Guvernul vrea să fenteze  hotărârea judecătorească și să limiteze achiziția la doar 1% din acțiunile Petrom de către angajați! Urmările pentru bugetul statului și pentru statul de drept ale proiectului de limitare doar la 1% sunt devastatoare. Avocatul Romeo Cosma, reprezentant al angajaților care au câștigat în instanța subliniază că acțiunile de tergiversare a punerii în aplicare a hotărârii judecătorești, ori înstrăinarea acțiunilor către alte părți pot fi interpretate că fapte penale.

Guvernul Ciucă/Ciolacu joacă după cum cântă austriecii de la OMV Petrom în detrimentul angajaților români. Guvernul lui Iohannis a dat o hotărâre de guvern ilegală, fără să respecte hotărârea judecătorească definitivă prin care angajații companiei primesc 8%din acțiuni. Statul este obligat să plătească 800 de milioane de euro, plus despăgubiri de la momentul privatizării, însă Virgil Popescu face diferite demersuri în sprijinul austriecilor de la OMV, pentru a bloca orice plată către angajații români.

Reporter: Care sunt urmările proiectului de hotărâre de guvern așa cum este pus el în dezbatere acum la Ministerul Economiei?

Avocat Romeo Cosma: Că să răspundem la întrebare trebuie să fim conștienți că România își dorește să fie un stat de drept, ceea ce înseamnă că trebuie să existe o concordanță perfectă între reglementările unui act normativ cu putere de lege, așa cum este Ordonanță Guvernului 55/2003 și Hotărârea de Guvern dată în aplicarea acestei ordonanțe. În actul normativ cu putere de lege, Guvernul României, statul român, recunoaște în patrimoniul salariaților societății Petrom, la momentul privatizării, nașterea unui drept de a cumpără, la prețul la care s-a făcut privatizarea, până la 8 la sută din capitalul social al acesteia.

Participația reprezenta, această participație, această modalitate de privatizare, acest drept al salariaților de a deveni acționari ai societății este un drept recunoscut de lege. Guvernul României a ales, în perioada de după 2003, a ales să nu respecte prevederile acestei ordonanțe și nu a emis Hotărârea de Guvern care ar fi stabilit procedura de urmat, astfel încât dreptul salariaților să se poată și materializa. Din această perspectiva salariații au fost nevoiți să apeleze la puterea judecătorească și s-a format un dosar, în 2015.

Este vorba de dosarul 1442, înregistrat pe rolul instanțelor de contencios administrativ și fiscal, soluționat definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție. De remarcat este faptul că în acest dosar, de Contencios Administrativ, așa cum au mai spus, Guvernul României, Statul român a fost obligat să emită hotărârea de Guvern care să asigure punerea în aplicare a ceea ce legea recunoștea că drept al salariaților. Din momentul la care această hotărâre judecătorească a Înaltei Curți a rămas definitivă, Guvernul a fost obligat și la plata unor daune.

Am urmărit comunicările publice de până acum și cred că ne aflăm în față unei confuzii. Daunele de o mie de lei pe zi, la care a fost obligat Guvernul României, reprezintă daune pentru fiecare salariat în parte nu pentru toți salariații, nu pentru întregul dosar. Pentru că în procesul acesta au fost peste 20.000 de reclamanți, iar Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit normelor de procedura civilă și potrivit celorlalte norme ce reglementează raporturile părților în cazul existenței unui litigiu, orice fel de litigiu, drepturile fiecărui reclamant la despăgubiri presupun faptul că Guvernul României este obligat să plătească o mie de lei pe zi pentru fiecare zi de întârziere, pentru fiecare din cei peste 20.000 de salariați îndreptățiți să devină acționari ai societății Petrom.

Iarăși o chestiune importantă. Remarcați va rog că există un interes patrimonial nelegal și injust lipsit de echitate al Guvernului de a nu finaliza procedura de privatizare, respectiv de a nu transferă, de a nu reglementa cadrul legal în care se poate realiza acest transfer al acțiunilor, respectiv 8% către salariați din acțiunile Petrom, deoarece în toată această perioada, potrivit dispozițiilor Legii 31/1990 Guvernul României a încasat dividende în fiecare an în funcție de profitul realizat de Petrom. A încasat dividende pentru cei 8%. Există și există, fără îndoială, un interes material direct, dar nelegitim, ilegal pentru Guvernul României de a nu finaliza această procedura de privatizare și de a nu le recunoaște drepturile, de a nu reglementa manieră concretă în care salariații pot deveni acționari ai acestei societăți, ai societății Petrom.

Nu înțeleg rațiunile care stau la baza unei hotărâri a guvernului de a limita dreptul la doar 1% din acțiuni!

Reporter: Există posibilitatea că Guvernul să scape de penalități?

Avocat Romeo Cosma: Fără îndoială vor trebui achitate daunele respective. Acum ne aflăm în ziua sau în preziua momentului la care Guvernul, rațiunile Guvernului îmi scapă, nu reușesc să înțeleg exact, se lucrează la emiterea unei hotărâri de Guvern care ar trebui să fie în concordanță cu Ordonanță de Urgență a Guvernului 49 per 97 și ordonată 55/2003.

Dar, totodată ar trebui să fie și în concordanță cu dispozitivul deciziei civile pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul de contencios administrativ despre care v-am făcut vorbire. Surprinderea noastră este în sensul în care Guvernul discuta de reglementarea unei proceduri în care să nu se transmită, să nu se recunoască că salariații pot cumpără până la 8% din acțiunile Petrom-ului, ci să limiteze acest drept la 1 la sută din acțiunile Petrom-ului. Iată o prima încălcare a normelor legale despre care am făcut vorbire, dar totodată și o nerespectare a hotărârii judecătorești…, acea decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție de care am făcut vorbire.

Totodată se încearcă o limitare a persoanelor care pot deveni acționari. Înțelegem că în proiectul, sau în notă de fundamentare, pentru această hotărâre de Guvern se vorbește chiar de vânzarea acțiunilor către OMV, OMV care nu este deloc persoană îndreptățită. Dacă ar fi să aruncăm o privire de ansamblu asupra întregii legislații din România și făcând o judecată extrem de generală, simplă, dar extrem de reală, practic Guvernul intenționează să transfere către un terț către OMV ceea ce li s-ar cuveni salariaților.

La acest moment ne cam aflăm în ipoteza săvârșirii unei infracțiuni de delapidare

Reporter: Ar putea Guvernul să creeze posibilitatea OMV de a cumpără acțiunile?

Avocat Romeo Cosma: Mi-e foarte greu să am o certitudine cu privire la obiectivele Guvernului chiar cu înțelegerea mea de profesionist al dreptului și de o persoană care a manifestat tot timpul un respect față de lege. Dacă Guvernul chiar urmărește să transfere aceste acțiuni sau să creeze posibilitatea societății OMV Petrom de a cumpără acțiunile OMV-Petrom, asta ar însemna, practic, o nerespectare a legii și o nerespectare a unei hotărâri judecătorești pronunțată în contradictoriu cu Guvernul României.

Deci opinia mea că specialist al dreptului este că ne aflăm în față unei potențiale ilegalități flagrante. Va spuneam că mi-e greu să îmi imaginez pentru că, nu pot efectiv să îmi imaginez, cum Guvernul unei țări democratice și a unei țări membră a Uniunii Europene semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului poate încalcă atât de flagrant drepturile unor persoane în beneficiul unei societăți comerciale, care nu face parte în niciun fel din fondul discuției că să o spunem așa. Este o favorizare a unei societăți pe care efectiv nu înțelegem de ce Guvernul dorește să favorizeze. Bine dacă ar fi să fiu și mai riguros, la acest moment ne cam aflăm în ipoteza săvârșirii unei infracțiuni de delapidare sau pregătirea săvârșirii unei infracțiuni de delapidare. Dar o astfel de discuție în coordonate penale este probabil total nepotrivită la acest moment și cred că s-ar putea să exagerez, deși semnele arată că nu.

Consecințe devastatoare pentru statul român

Reporter: Care ar fi concret consecințele pentru Guvern, pentru că politicienii vin și pleacă?

Avocat Romeo Cosma: Pentru statul român consecințele pot fi devastatoare. În primul rând guvernul unei țări trebuie să se bucure de încredere de partea populație. Este foarte greu să discutăm despre încrederea din partea populației sau chiar și  încredere internațională și o încredere din partea organismelor internaționale la care România este parte, atâta vreme cât Guvernul României alege să încalce legea nu să respecte legea.

Date fiind atribuțiile constituționale pe care le are guvernul, respectiv reprezintă puterea executivă în stat și contribuie la aducerea la îndeplinire a normelor legale. Dacă Guvernul României se poziționează încălcând normele legale, de aici încolo discuția devine efectiv greu de gestionat pentru că orice este posibil.

Dacă ar fi existat un respect pentru drepturile civile cu certitudine da, dar Guvernul a ales să abordeze o altă cale sau cel puțîn indiciile de până acum plasează Guvernul într-o altfel de abordare. Guvernul României ignoră în totalitate drepturile legale pe care le au acești salariați. Și atunci pur și simplu de o manieră dictatorială vor să impună o soluție nelegală.

Vom sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Reporter: Cât de departe veți merge?

Avocat Romeo Cosma: În discuție fiind, în esență respectarea dreptului de proprietate, mai există o vocație cu privire la dreptul de proprietate în beneficiul salariaților, cu certitudine vom sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ne vom adresa instanțelor românești pentru a proteja drepturile acestor salariați, dar toate demersurile se vor circumscrie cailor și procedurilor pe care în legislația României și reglementările cuprinse în tratatele internaționale unde România este parte o oferă cetățenilor României. Noi nu vom face o revoluție ci ne vom caută dreptatea.

Virgil Popescu joacă kazancioc în curtea OMV PETROM

1 comentariu

  1. Luati-l la puricat pe ciocolaxu! Asta e interlop in toată regula! Declaratia lui de avere pute. Bine, nu numai a lui.
    Slugoiul asta ia bani ca sa îngroape România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button