Actualitate

Legea Decarbonizării, un act de trădare națională: Nicolae Ciucă, somat să desecretizeze proiectul întocmit de Virgil Popescu

Premierul Nicolae Ciucă este somat să desecretizeze proiectul Legii Decarbonizării, trimis de Virgil Popescu la Bruxelles! Legea stabilește calendarul pentru dezafectarea capacităților instalate pe cărbune. Până în 2026, 80% din capacități vor fi închise. Sindicaliștii au semnalat, în contextul crizei energetice de la nivel global, că trebuie dezbătută problema scăderii energiei electrice pe cărbune, prevăzută în PNRR și care ar trebui să intre în vigoare la data de 30 iunie 2022. Federațiile sindicale din CE Oltenia au cerut o întâlnire de urgență cu premierul Ciucă.

„În data de 15.03.2022, a avut loc o întâlnire cu domnul ministru Virgil Popescu, în care am convenit ca, înainte de a se trimite proiectul legii decarbonizării la Comisia Europeană, să avem o întâlnire prin care să fim informați și consultați cu privire la impactul social al Legii decarbonizării, din cauza căreia sunt puse în pericol peste 15.000 de locuri de muncă. Considerăm că este imperios necesar introducerea în lege a unui pachet de protecție socială consistent: acordarea unui venit de completare pe o perioadă de 4 ani pentru salariații disponibilizați, acordarea de plăți compensatorii și pensionarea salariaților cu o vechime de minim 25 ani”, se arată în adresa trimisă de sindicaliști premierului Nicolae Ciucă.

Premierul nu a trimis însă niciun răspuns. Cei 15 mii de salariați de la Complexul Energetic Oltenia și celelalte câteva zeci de mii de angajați din industrie încă așteaptă.

„Cred că este cea mai mare gafă și cea mai mare trădare la care asistăm neputincioși. De câteva luni de zile avertizăm și spunem foarte clar că această lege nu trebuie să treacă. Cel puțin, cât nu ești pregătit să pui altceva în loc, este cea mai mare catastrofă economică să distrugi ce ai și să îți pierzi independența energetică”, a precizat Nicolae Ivăniși, coordonatorul ADN Gorj, potrivit radioinfinit.ro.

Și sindicaliștii spun că legea decarbonizării, în forma în care a fost trimisă la Bruxelles, este un real pericol.

„Au schimbat până și definițiile componentelor care țin de siguranța națională. Acum au aruncat povestea asta cu pensionările înainte de termen, pentru ca oamenii să nu se mai gândească la ce facem în următorii ani. Sunt niște chestii care au fost coordonate de ani de zile, cu implicarea instituțiilor statului român. Ca să poți să pui ceva în loc, dacă închizi termocentralele pe cărbune, trebuie să ai ceva la fel de sigur și de constant”, a declarat președintele Federației Naționale Mine Energie.

Potrivit sindicaliștilor, centralele pe gaz nu vor fi rentabile pentru că la prețurile uriașe ale gazelor, se va ajunge ca energia produsă de termocentralele pe cărbune să fie mai ieftină cu 100 de lei decât cea produsă pe gaz, în condițiile în care la cărbune se plătesc integral și certificatele de carbon.

„Ghinionul nostru este că am avut prea multe resurse și ne-am bătut joc de toate. Începând cu aurul de acum 2500 de ani, continuând cu petrolul, că am fost poate cea mai avută țară în petrol din Europa, și acum terminăm și cu energia. Dacă se închid termocentralele pe cărbune, România va avea o mare problemă cu asigurarea frecvenței și continuității energiei electrice, pentru că nu te poți baza pe regenerabile.” a mai spus președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu. 

Back to top button