Actualitate

Din cauza PSD și PNL plătim anual dobânzi de 4 miliarde de euro pentru credite. Puteam construi autostrada A7 în fiecare an

Guvernul României se împrumută în continuare la cele mai mari dobânzi din UE pe piața internă, iar miercuri a ieșit pe piețe internaționale cu noi împrumuturi în dolari. Ce ar putea însemna aceste datorii pe termen scurt și lung pentru România? Economistul Bogdan Glăvan spune că această creștere a ratelor dobânzii va duce la creșterea serviciului datoriei, pentru că Guvernul va trebui să plătească mai mult în contul noilor împrumuturi. Doar anul acesta PSD și PNL au îndatorat țara cu 7,5 miliarde de euro la dobânzi record de circa 8%.

„Anul trecut guvernul a plătit o sumă reprezentând 1,5% din PIB drept dobânzi la creditele contractate în trecut și probabil această suma va continua să urce. Gândiți-vă ce înseamnă aproape 4 miliarde de euro cheltuieli cu dobânzile: înseamnă costul unei autostrăzi precum autostrada Moldova; în fiecare an ratăm o asemenea investiție fiindcă trebuie să suportăm costul datoriilor din trecut”, spune economistul Bogdan Glăvan pentru Economedia.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, transmite că România are un deficit bugetar ridicat și anticipațiile sunt să rămână ridicat în continuare, lucru care va duce implicit la o nevoie mare de finanțare.

„Fiind nevoie mare de finanțare, automat dobânda crește și ratingul este mai slab ca altor țări din regiune. Acest lucru înseamnă o primă de risc mai mare”, precizează acesta.

Posibilele consecințe ar putea fi dobânzi mai mari pentru buget de stat. Guvernul vrea să atragă fonduri, iar pentru că dobânzile sunt mari, va fi mai greu să atragă finanțările de care are nevoie, precizează Adrian Codîrlașu.

În același timp, România are o datorie publică de 50% din PIB, deja pentru a treia lună la rând.

Guvernul României se împrumută în continuare la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor sunt la maximul ultimilor zece ani, arată datele publicate de Banca Centrală Europeană.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referință) pentru România a crescut la 6,61%, în aprilie 2022, de la 6,20%, în martie. Acesta este cel mai mare nivel la care se împrumută România din ultimii zece ani, arată datele BCE. România s-a împrumutat ultima dată la dobânzi mai mari în decembrie 2012, când rata dobânzii era de 6,65%.

De asemenea, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au triplat în ultimul an, după ce în februarie 2021 se situau la un nivel minim record de 2,65%, mai arată datele BCE analizate de Economedia. În decembrie 2021, rata dobânzii pe termen lung la care se împrumuta România ajunsese deja la 5,37%.

Totodată, Ministerul Finanțelor a ieșit miercuri pe piețele internaționale să se împrumute în dolari, în a treia ieșire externă din acest an.

Este vorba de două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 5,5 ani, respectiv 12 ani. Emisiunea este administrată de Citi, Erste Group, JP Morgan, Raiffeisen Bank International și Societe Generale. Guvernul s-a mai împrumutat deja în dolari, în acest an, în ianuarie, când a strâns 2,4 miliarde de dolari.

Back to top button