Mâine plenul Camerei Deputaților va vota numirea în CCR a lui Bogdan Licu, candidat desemnat de PSD. Jurnalista Sorina Matei face dezvăluiri incendiare despre candidatura cel puțin suspectă a lui Licu.
Noi dezvăluiri: Bogdan Licu a anunțat oficial că și-a pierdut diploma de licență în drept de la Spiru Haret pe care nici nu avea cum să o dețină, în timpul scandalului diplomelor false care a zguduit Spiru Haret. Bogdan Licu și-a făcut făcut pierdută diploma de licență în drept după ce Guvernul a dat Ordonanța de Urgență prin care a desființat învățământul la distanță de la Spiru Haret și a cerut absolvenților de Drept ai universității particulare să-și completeze studiile. Cu 2 luni înainte să fie propus la CCR, SRI l-a eliberat oficial pe Bogdan Licu de doctoratul pagiat. SRI a făcut anunțul privindu-l pe Licu la ”pierderi de acte” în Monitorul Oficial, însă Licu mare aun master la SRI făcut pe vremea lui Radu Timofte. Spre desosebire de ceilalți candidați pentru CCR, Bogdan Licu este singurul care nu și-a pus în dosarul de la Parlament proba studiilor sale, criteriu de legalitate pentru acceptarea candidaturii și numirea în funcție.
„Dosarul de candidat” al lui Bogdan Licu pentru funcția de judecător al CCR, formal din partea Camerei Deputaților, dar practic – nominalizare a PSD, are doar 9 pagini. Prima pagină a dosarului de candidat al lui Bogdan Licu pentru CCR reprezintă doar o adresă semnată de Alfred Simonis, liderul de grup al PSD, prin care acesta transmite Comisiei Juridice din Camera Deputaților, „propunerea nominală a Grupului PSD pentru numirea unui judecător CCR” în persoana lui Bogdan Licu.
Alfred Simonis susține în aceeași adresă că anexează CV-ul și „actele doveditoare” pentru numirea lui Licu și îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 143 din Constituția României. Însă, în ceea ce privește „actele doveditoare” se poate observa că o parte din acestea…lipsesc. În dosarul de candidat al lui Bogdan Licu există doar un acord nominal al candidatului Licu, semnat pe 26 aprilie 2022, prin care să fie numit judecător al CCR pentru următorii 9 ani, însoțit de angajamentul că la data numirii la CCR va demisiona din funcția de procuror.
În același dosar de candidat mai există doar CV-ul lui Bogdan Licu întins pe 5 pagini, în care acesta susține că a urmat Facultatea de Drept de la Universitatea particulară „Spiru Haret” și posedă o diplomă de licență eliberată de „Babeș Bolyai”, iar pe alte 2 pagini Licu prezintă o adeverință cu traseul său profesional din perioada 1996 – 2022, eliberată de CSM, pe 19 aprilie 2022, Direcția de Resurse Umane și Organizare.
Și atât. Bogdan Licu nu a prezentat Parlamentului proba studiilor sale, deși aceasta este, potrivit Constituției, criteriu de legalitate pentru numirea în funcție dar și pentru acceptarea candidaturii.Legea fundamentală a României, Constituția, stipulează clar și exact la articolul 143 drept criterii de numire „pregătirea juridică superioară, înalta competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul superior”.
Lipsa documentelor doveditoare din dosarul de candidat al lui Bogdan Licu în ceea ce privește îndeplinirea criteriului legal – „pregătirea juridică superioară” – este cu atât mai bizară cu cât diploma de licență a lui Bogdan Licu de la „Babeș Bolyai”, cu aceeași serie și număr ca cea dată pierdută în 2009 de la Spiru Haret, este deja publică.
Documentul a fost prezentat public în 2020 și recent de jurnalista Emilia Șercan din cauza instanței în care a fost parte și în care Bogdan Licu a scăpat de doctoratul plagiat de la Academia SRI. Cu toate aceste „omisiuni” din dosarul de candidat în ceea ce privește îndeplinirea criteriului legal, Comisia juridică a Camerei Deputaților a acceptat candidatura lui Bogdan Licu pentru CCR, a avizat-o și pozitiv și a propus-o plenului Camerei Deputaților pentru vot săptămâna viitoare, pe 3 mai.”