România riscă să-și piardă un obiectiv strategic crucial în securitatea energetică a țării. Astfel, acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la compania Hidroelectrica vor fi scoase la vânzare, pe bursă, urmând ca statul român să vândă și el o parte din acțiuni, ca urmare a obligației instituite prin PNRR.
Tot în PNRR a fost trecută obligația de a vinde pe bursă acțiunile la alte trei mari companii de stat românești, din energie și transporturi.
Condițiile dure impuse în PNRR-ul României încep să semene tot mai mult cu cele ale împrumuturilor de la FMI, care au produs o adevărată dramă în economia și societatea românească. La fel ca și FMI, Comisia Europeană a obligat România, fără niciun fel de opoziție din partea negociatorilor din țara noastră, să prăbușească nivelul de trai prin reforme dure și, de cele mai multe ori, împotriva intereselor naționale. Una dintre acestea este forțarea României să vândă pe bursă acțiunile Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie a statului. Fondul Proprietatea, care deține 20% din acțiuni, a anunțat deja că-și va lista pachetul la bursă, iar statul român trebuie să vândă și el cel puțin 15% din acțiuni.
Astfel, Bursa de Valori București a anunțat convocarea, de către Ministerul Energiei, a Adunării Generale a Acționarilor pentru a demara procesul de listare la bursă a pachetului deținut de Fondul Proprietatea. Potrivit unui comunicat al acestuia, Fondul Proprietatea intenționează să voteze în favoarea listării la bursă a acțiunilor deținute la Hidroelectrica și se așteaptă ca propunerea să fie aprobată cu succes în adunarea acționarilor companiei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma, la începutul acestui an, că este de acord cu listarea acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica, în condițiile în care statul are încă interdicție de a-și vinde acțiunile.
Citește pe Gazetarii.RO despre cum a fost executat Florin Cîțu. Cine îi va lua locul.
Legea 173 din 2020 a reușit să amâne vânzarea acțiunilor la cele mai importante companii de stat. Potrivit acesteia, se interzice, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Totodată, actul normativ prevedea suspendarea, pentru o perioadă de 2 ani, a operațiunilor privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare. În data de 13 august 2022, interdicția va fi ridicată, astfel că există riscul vânzării companiilor de stat, printre numele vehiculate numărându-se Hidroelectrica, Compania Aeroporturi și Transgaz. În condițiile unei crize a energiei, care se agravează pe zi ce trece, pierderea controlului statului asupra companiilor strategice va însemna o adevărată catastrofă. Privatizarea Petrom, cea mai dezastruoasă și antinațională măsură luată de la Revoluție până în prezent, a arătat clar că resursele, odată vândute, nu mai aparțin României și că nimeni nu poate controla exporturile de petrol și gaze exploatate de această companie.
Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene și coordonator al PNRR, ne-a informat, la sfârșitul anului trecut, că nu o să scăpăm doar cu vânzarea Hidroelectrica și că, până în 2026, când se finalizează PNRR, România va trebui să mai scoată la vânzare alte trei mari companii de stat din sectorul energiei și din sectorul transporturi. ”Listarea la bursă a unor pachete minoritare sau majoritare este un instrument prin care să îmbunătăţim guvernanţa acestor companii, găseşti investitori serioşi care au şi ei o miză în a urmări performanţa”, afirma Cristian Ghinea.
- Boloș, trimis să oprească total fondurile europene după ce a distrus finanțeleDupă ce a transformat Ministerul Finanțelor într-un simbol al haosului și al incompetenței, Marcel Boloș a primit o nouă misiune: să gestioneze fondurile europene. În realitate, această mutare arată clar intenția PSD și PNL de a închide robinetul banilor europeni, condamnând România la stagnare și subdezvoltare. Sub conducerea lui Boloș, șansele României de a accesa …
- Energia și combustibilul cresc prețurile la pâine. Devine un luxPâinea, aliment de bază pentru români, se îndreaptă rapid spre a deveni un lux. Creșterea continuă a prețurilor la energie și combustibil afectează grav industria panificației, iar producătorii sunt obligați să transfere aceste costuri suplimentare asupra consumatorilor. În timp ce salariile stagnează, românii se confruntă cu un coș de cumpărături din ce în ce mai …
- PSD închide fermierii care cresc găini: piața invadată de ouă din UcrainaFermierii români care cresc găini sunt împinși spre faliment de un guvern PSD-PNL care preferă să sprijine importurile de ouă din Ucraina, în loc să apere producția locală. Ouăle ucrainene, aduse pe piață la prețuri de dumping și fără respectarea acelorași standarde de calitate, sufocă fermierii români, care nu mai pot concura în aceste condiții …
- Știai că Antonescu de 8 ani e șomer? Parazit pe banii soției, ea parazit pe banii românilorCrin Antonescu, fostul lider politic care a dispărut de pe scena publică de aproape un deceniu, și-a petrecut ultimii opt ani ca un veritabil șomer. Fără să contribuie cu nimic la societate, el trăiește liniștit pe banii soției sale, Adina Vălean, care la rândul ei beneficiază de funcții bine plătite din buzunarul românilor. Un adevărat …
- Ne apropiem de 200.000 de muncitori străini în România. Creșterea prețurilor locuințelor reflectă lipsa de viziune a PSD și PNLRomânia se confruntă cu o dinamică economică semnificativă, în contextul în care aproape 200.000 de muncitori străini au fost aduși în ultimii patru ani pentru a acoperi deficitul de forță de muncă. Această forță de muncă suplimentară, concentrată în marile orașe, contribuie la creșterea cererii pentru locuințe. Din păcate, politicile guvernamentale ale PSD și PNL …
- „Creierele mici nu votează bine”: Elitism toxic marca Andrei CaramitruAndrei Caramitru, acest messiah autoproclamat al USR, a decis să împartă lumea în două. De o parte, cei suficient de „inteligenți” – probabil el și prietenii săi de la brunch-uri vegane – și, de cealaltă parte, „idioții”, acei oameni care nu se ridică la standardele impuse de el, nici măcar pentru a merita dreptul de …
- Polițele RCA se scumpesc de la 1 ianuarie, deși tarfiele sunt plafonate – Autoritățile dau din umeriAnul nou vine cu scumpiri ale polițelor RCA. Formula de calcul nu s-a schimbat, însă parcul auto român învechit este principalul motiv invocat de firmele de asigurări. Noile creșteri vin după ce într-un singur an, pentru aceeași poliță RCA, un șofer a plătit în medie cu 13% mai mult. arifele polițelor RCA au fost plafonate …
- Crin Antonescu a recunoscut că a fost șomer 8 ani – A trăit din leafa de comisar european a soției, care ajunge la 22.000 de euro pe lunăCrin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la prezidențiale, a recunoscut că a fost șomer 8 ani și a trăit din salariul soției sale, Adina Vălean. Iritat de întrebările realizatorilor, Antonescu a spus că nu a cerut bani de la stat, deși nu era angajat. Adina Vălean, comisar din partea României, are un salariu mediu lunar de …
- A venit Moșu’ la Primărie – Măriri salariale de 25% la Primăria din Orăștie„Nici usturoiu n-am mâncat, nici gura nu-mi pute“ pare a fi sloganul sub care au fost mărite salariile angajaților Primăriei Orăștie ’naintea Ordonanței de guvern numită de presă „Trenulețu’”. Pentru bugetari, „petrecerea” se încheie în 2024. După cea mai mare creștere a cheltuielilor de personal la stat din aproape două decenii, 2025 aduce o „puternică …
- Guvernul se laudă cu un tronson de 21 de kilometri din Autostrada Moldova – China comunistă a făcut anul trecut 9.000 km de autostradăDupă decenii de promisiuni și amânări, guvernanții se laudă cu „marea realizare” de a deschide 21 de kilometri din Autostrada A7 Moldova. Sectorul, care asigură legătura între localitățile Dumbrava și Mizil, județul Prahova, pornește de la intersecția cu Autostrada A3 (Dumbrava) și se termină la intersecția cu DJ 100C (Baba Ana). Un tronson de 21 …