Lulea Marius Dorin, vicepreședinte AUR, critică în termeni duri ultima achiziție a Ministerului Apărării. România nu are nevoie de avioanele casate ale Norvegiei, ci de tehnică modernă, susține Lulea Marius.
Având în vedere vechimea acestor aparate de zbor, întreținerea lor va fi foarte scumpă pentru noi. Liderul AUR susține că România nu dispune în acest moment de această sumă, iar cel mai probabil ne vom împrumuta.
România a cumpărat avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite, spune ministrul apărării. Potrivit lui Vasile Dîncu, varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor. Ministrul dă însă asigurări că avioanele cumpărate de România, chiar dacă sunt mai vechi și folosite, sunt bune cel puțin încă 10 ani.
„Ca să fim clari: nu ne opunem achiziției de tehnică militară, însă aceasta să fie nouă și produsă în România. Avem industria necesară ca cel puțin 70% din piese să se realizeze aici, deci cerem ca orice comandă de armament să implice economia națională.
Statul trebuie să ofere tehnică modernă iar piloții să fie în siguranță, nu ținte sigure. E ca și cum ai face întrecere între o Dacia 1300 și un Ferrari din 2021. Ceva nu bate aici.
România are nevoie de specialiști, muncitori calificați, maiștri, tehnicieni, ingineri de execuție și proiectare în domenii care implică un grad ridicat de tehnologizare. România trebuie să comande tehnică ca să susțină industria națională și nu să plătim tribut. Avem la Craiova sau Bacău tot ce ne trebuie ca să putem produce tehnică militară destinată aviației.
Nu mai pun faptul că nu avem această valută și sunt sigur că ne vom împrumuta de ea. La un moment dat se va dovedi mai eficient un război decât ocupația submersivă de care avem acum parte și care a sărăcit țara. Sunt ferm convins că ultima dorință a Rusiei este să atace România iar Ungaria nu reprezintă o amenințare datorită demografiei scăzute.
Afacerea cu avioanele F16 scoase la casat de Norvegia este similară cu afacerea Transformatorul în care liberalul Relu Fenechiu a cumpărat la kilogram, adică la preț de fier vechi, transformatoare și apoi le-a vândut României ca noi. DNA a intervenit, dar paguba a rămas.
Sunt ferm convins că partenerii noștri euro-atlantici sau Norvegia nu au nici o implicare în acest demers. Vorbim de o manevră specific românească iar generalul Ciucă este parte a problemei, nu a soluției.
Pentru aceste rebuturi oferim jumătate de miliard de euro. Problema este că mentenanța unui produs este colosală, practic suma va fi de cel puțin două sau trei ori mai mare datorită întreținerii periodice. Cât să le mai folosim dacă ele au jumătate de secol? Gândiți-vă cum arăta o mașină sau un telefon acum 50 de ani.„, scrie Marius Lulea pe Facebook.