Actualitate

Claudiu Târziu: Protestăm împotriva prigonirii lui Dușan Pârvulovici, lider al românilor din Valea Timocului. Autoritățile române trebuie să se implice în soluționarea cazului

Copreședintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, a reacționat dur față de prigoana dezlănțuită împotriva lui Dușan Pârvulovici, unul dintre liderii comunității românești din Valea Timocului, de către autoritățile sârbe.

Potrivit unei declarații remise presei, Claudiu Târziu își exprimă indignarea față de abuzul incredibil la care este supus Pârvulovici: „Am primit recent vestea că Dușan Pârvulovici, unul dintre liderii românilor din Valea Timocului, director fondator al Agenției Timoc-Press și președinte al Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, militant activ pentru drepturile cultural-spirituale și identitare ale românilor din Serbia de Răsărit, urmează să fie închis de autoritățile sârbe ca urmare a unui simulacru de proces judiciar, cu evident substrat politic, care a fost tărăgănat mai bine de un deceniu și jumătate”.

În mesajul său, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor detaliază cronologic împrejurările care au condus la situația extrem de gravă de astăzi: 

„La baza acestui caz se află o situație de fapt, în care, la 21 mai 2005, Dușan Pârvulovici a adus la cunoștință publică organizarea a doua zi, de către ipodiaconul Boian Alexandrovici, a unui parastas pe ruinele vechii mănăstiri Colograși, ctitorie medievală românească, pentru pomenirea ostașilor creștini care, cu 620 de ani mai înainte, luptaseră contra Imperiului Otoman în bătălia de la Rovine.

Tribunalul teritorial din Negotin a organizat o ședință fulger, chiar a doua zi, duminică, 22 mai 2005, celeritate fără precedent în practica instanțelor din Serbia și din întreaga lume. Astfel, lui Dușan Pârvulovici i-a fost incriminată răspândirea urii rasiale, religioase și naționale concretizată în simplul fapt al difuzării către presă a anunțului despre organizarea unui parastas în limba română pe ruinele mănăstirii Colograși aflate sub protecția formală a statului sârb. În mod evident, procesul a fost unul politic și a urmărit intimidarea acestui lider al românilor din Timoc.

Procesul a fost suspendat, iar Dușan Pârvulovici eliberat din arest abia după intervențiile prompte și energice ale diplomației de la București. Cu toate acestea,  Agenția de Informații de Securitate a Serbia (BIA) l-a urmărit îndeaproape pe Dușan Pârvulovici, astfel reușindu-se intentarea, în 2012, a unui nou dosar penal cu substrat politic. Pretextul l-a constituit o plângere prin care i s-a incriminat lui Dușan Pârvulovici, fără a se demonstra vreodată, achiziția pretins fictivă a unor lemne de foc pentru Consiliul Minorității Naționale Române/Vlahe, pe care Dușan Pârvulovici l-a condus începând cu anul 2006. În acest proces, orchestrat de autorități și care a durat 10 ani, au fost schimbate 8 complete de judecată, 4 instanțe, 4 procurori, s-au pronunțat 4 verdicte, dintre care primele 3 au fost anulate în mod repetat din lipsă de probe în dosar. Totuși, al patrulea verdict este unul absurd de condamnare a lui Dușan Pârvulovici la 1 an și jumătate de închisoare cu executare. Decizia de executare a venit imediat, cu toate că hotărârea judecătorească nu este definitivă, nefiind epuizate căile de atac. Pledând nevinovat, Dușan Pârvulovici a atacat decizia judecătorească la Curtea de Apel din Niș, precum și la Curtea Supremă din Belgrad, instanțe care urmează să se pronunțe. Astfel, încercarea autorităților sârbe de întemnițare a lui Dușan Pârvulovici este una abuzivă.

În finalul declarației sale, senatorul Claudiu Târziu a anunțat că va sesiza instituțiile europene asupra abuzurilor practicate în Serbia asupra liderilor comunității românești și că va solicita o monitorizare mult mai atentă a comportamentului autorităților sârbești.

Back to top button