În a doua zi a vizitei de lucru întreprinse în regiunea Odesa (Ucraina), în intervalul 17-19 iunie, senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, a purtat discuții cu șeful Administrației regionale de stat Odesa, Serhii Hrynevetskyi. Aflat în fruntea unei delegații parlamentare, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor a transmis părții ucrainene un mesaj ferm în ceea ce privește problematica drepturilor și libertăților comunității românești autohtone.
Potrivit lui Claudiu Târziu, „dialogul este temeiul unei conlucrări eficiente, iar pașii pe care trebuie să îi mai facă Ucraina în direcția respectării drepturilor minorității noastre istorice vor face proba sincerității” în relația bilaterală între Ucraina și România.
În cadrul întrevederii, guvernatorul regiunii Odesa a menționat o cifră ridicol de mică, de doar 724 de etnici români care s-ar fi declarat astfel în cadrul ultimului recensământ intern – al cărui rezultat a fost dictat la presiunea puterii politice și a serviciului secret ucrainean. În realitate, numărul românilor care locuiesc în regiunea Odesa este de aproximativ 150.000.
Asumarea, de către statul ucrainean, a minorității etnice românești, cu toate drepturile firești care ar decurge din acest statut, și recunoașterea oficială a limbii române – în locul celei inventate „moldovenești” – reprezintă condiții sine qua non pentru o relație corectă și proporțională București-Kiev.
În ultima zi a vizitei oficiale efectuate în Ucraina, senatorul Claudiu Târziu a vizitat, în orașul Reni, lăcașul de cult în construcție cu hramul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi Chemat și a discutat cu preoții Mihail Stegărescu și Anatol Curtev despre problemele grave cu care se confruntă cei doi în legătură cu autoritățile ucrainene, precum și de nevoile imediate ale numeroasei comunități românești din oraș. Au fost discutate inclusiv problemele pe care părintele Stegărescu le are cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul guvernului nostru, în demersurile sale de a construi lăcașuri de cult pentru românii din Sudul Basarabiei.