Evdochia Aelenei – senator AUR Constanța, a vorbit în emisiunea Alert News cu Georgiana Bangălă despre sistemul medical și situația spitalelor din România, dar și alte subiecte de actualitate ce pot fi urmărite pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/5AEIYS43pP/
Primul subiect dezbătut în emisiune a fost despre cum a fost gestionată pandemia în România: „Un trist adevăr, virusul și boala există, însă fatalismul cu care s-a tratat această problemă, dar și panica și agitația care a intrat în poporul nostru ne-a stricat pur și simplu viețile. Viața socială a fost distrusă, nu am avut Paște și nu am avut Crăciun, iar membrii familiei plecați în străinătate nu i-am mai putut vedea. Nu vreau să mai vorbesc despre statistică, deoarece s-au raportat atâția morți, dar de fapt s-a raportat un sfert dintre ei.” susține doamna senator Evdochia Aelenei.
Întrebată dacă spitalele au fost dotate și pregătite pentru această pandemie, doamna senator răspunde: „Când a început pandemia, eu lucram la Spitalul Județean din Constanța și nu am fost pregătiți pentru această pandemie. Primele combinezoane, viziere și măști au venit târziu, iar substanțele dezinfectante au fost prea puține. Foarte multe materiale au fost primite din sponsorizări și donații de la firme private. Am folosit acea vizieră câteva zile la rând, dar acest lucru este mărunt. Lucrurile grave au fost lipsa ventilatoarelor, stațiile de oxigen și buteliile de oxigen. Aceste materiale au fost o adevărată afacere pentru că s-au cumpărat la supra-preț.”
Un alt subiect discutat în emisiune a fost despre spitalul din Botoșani care nu a fost racordat la utilități: „Acolo s-a făcut un spital frumos și după toate standardele, dar nu l-au racordat la utilități pentru că nu există utilități în acea zonă. Acel spital nu are apă, canalizare sau gaze și nu trebuia aprobată construirea acestei unități medicale fără lucrurile de bază. O să fac o interpelare către ministrul Sănătății în legătură cu acest spital din Botoșani. Avem o situație similară și la Constanța, acolo unde Spitalul Județean are peste 50 de ani, stă să se prăbușească plin cu pacienți. S-a făcut o expertiză tehnică a rezistenței spitalului, iar materialele cu care s-a lucrat pe vremea aceea nu au fost de calitate și nu au respectat nici măcar normele de la acea vreme, dar cele prezente.”