Carmen Buși – psiholog, a venit la emisiunea Obiectiv România prezentată de Ioana Rizzo pentru a discuta despre stres, afecțiunea globală a zilelor noastre. Urmăriți emisiunea pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/5ACf2k11Ns/
Auzim foarte des „sunt stresat”. Ce este stresul și cum ne afectează pe noi? Doamna Carmen Buși răspunde: „Stresul este un fenomen psihosocial care determină modificări structurale la nivelul personalității fiecăruia dintre noi. Este cotidian, iar stresul apare din momentul în care ne naștem și până în ultimele noastre secunde de viață. Sunt situații sau momente din viața noastră pe care creierul le percepe într-un mod apăsător sau stresant.„
Întrebată cum putem să gestionăm stresul negativ și o situație de stres reală, doamna psiholog afirmă: „E important să înțelegem ce efecte are stresul asupra creierului. Organismul nostru este creat să răspundă factorilor stresori. Sunt trei metode prin care creierul nostru în mod automat se raportează:
– Furia este o manifestarea nervoasă prin care creierul meu îmi arată că luptă împotriva situației.
– Un alt mod prin care creierul se manifestă în situații de stres este metoda „îngheață”. Este o metodă de supraviețuire prin care creierul meu încearcă să facă față situației, însă aceasta se traduce prin depresie sau tristețe și înseamnă că mă apăr împotriva unei situații.
– Există și metoda „fugi”, prin care creierul meu fuge de situația stresantă. Aici putem să enumeră adicțiile, uitatul la televizor timp îndelungat, pierzând ore întregi uitându-mă în gol, sunt metode de a fuge de realitate.”
„Nu se știu exact care sunt factorii declanșatori ai depresiei, iar depresia are cauze cunoscute într-o oarecare măsură. Putem discuta despre o depresie la nivel neurologic, care poate fi moștenită, sau despre stres și traume. Depresia netratată la timp poate duce la cazuri extreme, la sinucidere sau o viață trăită cu multă tristețe, durere și suferință. Peste 120 de milioane de oameni suferă în întreaga lume, iar în Europa peste 50 de milioane. Este foarte important să discutăm despre depresie și stres, pentru că putem veni în ajutorul oamenilor care simt aceste emoții negative și distructive.” susține doamna Carmen Buși despre depresie.
Urmăriți această ediție pe Facebook prin link-ul următor: