Actualitate

Suedia și SUA, sprijin pentru școlile din sudul Republicii Moldova ~ InfoPrut

Nouă instituţii de învăţământ din R. Moldova vor avea spaţii de învăţare şi predare special amenajate, dotate cu echipamente digitale de ultimă generaţie pentru a studia profesiile viitorului, cu ajutorul financiar al USAID, Suedia şi UNDP Moldova.

Şcolile din regiunea de sud a Republicii Moldova au fost selectate după ce şi-au depus dosarele în cadrul iniţiativei organizată de către proiectul „Tekwill în fiecare şcoală”, dezvoltată cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, sub egida „EU4Moldova: Startup City Cahul” şi cu susţinerea financiară a partenerilor externi de dezvoltare USAID, Suedia şi UNDP Moldova.

Lista şcolilor câştigătoare din sudul R. Moldova în cadrul iniţiativei „Laboratoare Digitale”:

  1. Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, s. Giurgiuleşti, r. Cahul
  2. Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”, s. A.I. Cuza, r. Cahul
  3. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, s. Slobozia Mare, r. Cahul
  4. Liceul Teoretic „Academician Ion Bostan”, s. Brînza, r. Cahul
  5. Liceul Teoretic „Petr Rumeanţev”, mun. Cahul, r. Cahul
  6. Liceul Teoretic „D. Cantemir”, or. Cantemir, r. Cantemir
  7. Liceul Teoretic „Constantin Spătaru”, or. Leova, r. Leova
  8. Liceul Teoretic „Ivan Vazov”, or. Taraclia, r. Taraclia
  9. Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Crihana Veche, r. Cahul

„Proiectul „Laboratoare Digitale” vine să susţină studierea interactivă şi calitativă a tehnologiilor informaţionale încă de pe băncile şcolii. Spaţiile se vor diferenţia de sălile de clasă obişnuite prin amenajarea mobilierului, tehnologiile utilizate şi modalitatea de conlucrare în grup dar şi lucrul individual. Laboratoarele moderne care vor fi create vor oferi mai multe oportunităţi şi posibilităţi pentru ca procesul de studiere şi predare să fie realizat cât mai interactiv, iar elevii să beneficieze de tehnică modernă pentru a-şi dezvolta abilităţile, creativitatea şi competenţele”, a declarat managerul de proiect, Tatiana Alexeev.

În 2018, disciplina „Educaţie Digitală” a început a fi studiată obligatoriu de către elevii claselor primare din toate instituţiile de învăţământ din R. Moldova. Programul a fost lansat după semnarea unui Memorandum de înţelegere privind dezvoltarea educaţiei digitale în învăţământul general între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Asociaţia Naţională a Companiilor TIC şi proiectul Tekwill.

Dezvoltarea proiectului „Tekwill în fiecare şcoală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat şi ale cetăţenilor din R. Moldova sau diasporă (în cadrul campaniei de finanţare participativă a proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum şi a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova şi PNUD Moldova.

De asemenea, proiectul este dezvoltat în colaborare cu Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Pe termen lung, proiectul are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova şi de a creşte o generaţie de oameni care să creeze acasă, în R. Moldova, produse şi servicii care să răspundă provocărilor social-economice naţionale şi globale.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button