Dragoș Geamănă, președinte AUR filiala București, a vorbit în emisiunea Alert News prezentată de Georgiana Bangălă despre comisia de anchetă în cazul Foișor, noile acțiuni ale partidului AUR, dar și alte subiecte care pot fi urmărite pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/5oAXr_ZhXv/
„Copreședintele AUR Claudiu Târziu a cerut în cadrul Senatului înființarea unei comisii de anchetă în cazul Spitalului Foișor, deoarece au fost încălcate toate protocoalele, iar bolnavii proaspăt operați au fost scoși din spital în miez de noapte. Spitalul Foișor nu era pregătit să găzduiască persoane bolnave de covid, iar în mod cert, acolo a fost vorba de o improvizație. Este normal să cerem ce s-a întâmplat acolo și cum s-a ajuns într-o asemenea situație. Autoritățile nu au fost pregătite, deși au avut timp să construiască secții de ATI și totuși nu au făcut acest lucru, dar au ajuns să dezafecteze un spital de ortopedie și să înființeze o secție ad-hoc pentru persoane bolnave de covid.” afirmă domnul Dragoș Geamănă în legătură cu Spitalul Foișor din Capitală.
„Înființarea unei comisii de anchetă a fost respinsă fără explicații. Ar fi trebuit să știm pe viitor cum să procedăm în astfel de cazuri, dar sper ca cei care au luat deciziile au învățat ceva și nu vor mai pune în situații similare alți bolnavi. Din păcate, vedem că mai bine de un an de zile, trecem din improvizații în improvizații, iar sistemul nu este încă pregătit pentru o criză majoră. Se tot spune de aparația unui noi val de îmbolnăviri, dar noi nu vedem vreo pregătire în acest sens din partea autorităților.” vorbește domnul Dragos Geamănă.
„Constatăm că avem un spital de ortopedie care este acreditat pentru un anumit tip de operații și pentru deținerea unei bănci de țesuturi necesare pentru asemenea operații, dar care este desființat de către autorități în perioada în care urma să fie acreditat. Din această cauză, se ajunge ca un anumit tip de operații să aibă loc doar în sistemul de sănătate privat. Partidul AUR va continua să susțină înființarea acestei anchete în cazul Spitalului Foișor și trebuie să ne dăm seama de ce s-a întâmplat acolo în mod onest.” afirmă domnul președinte AUR filială București.
Întrebat ce părere are despre deschiderea teraselor și localurilor din București și dacă suntem cu un pas mai aproape libertate, domnul Dragos Geamănă răspunde:
„Domnul prim-ministrul ne spune că mergem spre libertate, dar în condițiile în care se vaccinează toți românii. Îl auzim pe ministrul Educației care ne spune că studenții nevaccinați vor trebui să poarte combinezoane. Avem o întrebare care are nevoie de un răspuns clar. Pot persoanele vaccinate să transmită virusul? Dacă citim răspunsul autorităților este că da, iar dacă prin absurd, se vaccinează toată populația, virusul nu va dispărea. Ministerul Sănătății și toți cei responsabili de această campanie de vaccinare trebuie să răspundă la întrebarea; în ce măsură scade riscul de transmitere dacă vaccinăm majoritatea populației.”
Domnul Dragoș Geamănă vorbește despre Florin Cîțu care preia modelul Angela Merkel și nu consideră discriminare cine se vaccinează și cine nu, dar oferă posibilitatea beneficiilor persoanelor vaccinate.
„Din nefericire, nu vorbim despre a primi lucruri în plus sau bonusuri, ci vorbim despre o revenire la normalitate pentru cei care s-ar vaccina. Partidul AUR a anunțat un proiect de lege pentru a lupta împotriva acestor discriminări și mi se pare un lucru normal această acțiune.”
Un alt subiect dezbătut în emisiune a fost despre faptul că un prinț din Austria a ucis un exemplar de urs carpatin în România. Acest eveniment a avut loc în martie, iar datorită mediatizării puternice a reușit să iasă la iveală în zilele acestea.
„Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru în România, au mai fost scandaluri de faptul că, atât cetățeni români, dar mai ales oameni politici străini, vin să vâneze trofee în România. Justificarea că a fost o confuzie nu are cum să fie reală, deoarece există anumite proceduri care se respectă în astfel de cazuri. Cauzele sunt multiple, având de-a face cu defrișări masive ale pădurilor din România, duc la o restrângere a habitatului animalelor sălbatice. Din punctul meu de vedere este o infracțiune acolo, iar acel personaj trebuie să plătească. Dacă ne uităm la acțiunile autoritățile de până acum în acest caz, vedem că acel personaj este puțin probabil să fie tras la răspundere.” afirmă domnul Dragoș Geamănă.