Alexandru Vâlvoi, un cetățean demn de urmat care face tot ceea ce îi stă în putere pentru a contribui la buna funcționare a societății noastre. Este fondator al Asociației “România fără gropi” care a inițiat nenumărate proiecte în remedierea infrastructurii rutiere din România și a venit la emisiunea Obiectiv România prezentată de Ioana Rizzo pentru a discuta despre pierdicile puse de statul român în proiectele implementate.
Urmăriți emisiunea pe Facebook accesând link-ul următor: https://fb.watch/58-spygqRj/
„Aș fi vrut să nu avem aceste probleme de infrastructură rutieră, probleme care au efecte triste pentru că vorbim de siguranța noastră și vorbim de foarte multe victime, România fiind în top la capitolul victime provocate de accidentele rutiere în Uniunea Europeană și în lume, tocmai pentru că infrastructura noastră rutieră lasă foarte mult de dorit. Siguranța participanților la trafic nu reprezintă principalul obiectiv pentru autoritățile din România. Totul se face după ureche și se face doar dacă se pune presiune pe autorități sau dacă cineva din societatea civilă se implică.” susține domnul Alexandru Vâlvoi.
Fondatorul asociației „România fără gropi” vorbește despre solicitarea făcută către ministerul Sănătății și ce mesaj a conținut acea solicitare.
„Avem un an de zile de când această pacoste a venit asupra noastră, asupra planetei, această pandemie și este normal să tragem linie. Facem o evaluare, de unde am plecat, ce am făcut, ce problemă am avut, unde au fost nereguli și unde am excelat, iar asta am cerut de la ministerulul Sănătății. Să știm și noi, după un an de zile, câte paturi funcționale sunt în total de ATI, inclusiv cele de covid-19, câte ventilatoare, câte spitale modulare funcționale, câte cadre medicale am instruit în această perioadă, tot ce ține de management, despre asta este vorba. Am cerut aceste date, date care ar fi trebuit să fie gata în 3 ore. Răspunsul celor de la ministerul Sănătății a fost că ei nu au aceste date și trebuie întrebat la DSU și la Institutul de Sănătate Publică, institut care se află în subordinea ministerulul Sănătății.
Noi ne-am blocat în această pandemie și parcă nu vrem să înaintăm și continuăm cu aceleași probleme. Am auzit că iar avem probleme cu avizul ISU, sunt 5 ani și jumătate de la cazul Colectiv și nu am reușit să rezolvăm aceste probleme până în ziua de astăzi ale autorizațiilor ISU pentru instituțiile publice, vorbim de spitale și școli.”
Întrebat dacă există planuri de dezvoltare a infrastructurii rutiere în Planul de Redresare și Reziliență promis de guvern, domnul Alexandru Vâlvoi răspunde:
„Deocamdată nu s-a aprobat acel plan și mai avem până acel plan să fie aprobat, dar nu mizez pe el pentru vreo îmbunătățire în infrastructura rutieră. Trebuie să ne punem întrebarea dacă avem planurile făcute bine și dacă avem manageri buni de proiect pe fiecare plan. Pentru că trebuie să vorbim de responsabilizare pentru că eu vreau să îl văd pe acel om cu nume și prenume care răspunde de acel proiect. Dacă acel manager își delegă toate atribuțiile la secretari de stat și la diverși oameni, ce mai caută acolo? Dacă vom merge întotdeauna pe un răspuns colectiv, nu va răspunde niciodata nimeni pentru tragedii.”