Andronache Gabriel, liderul PNL la Camera Deputaților, a postat un mesaj prin care recunoaște că nimic nu este stabilit cu privire la planul de reziliență pe care România l-a prezentat și încă se negociază asupra conținutului.
ȚSăptămâna aceasta la ședința Grupului deputaților PNL a participat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Ministrul a prezentat stadiul negocierilor dintre Comisia Europeană și Guvern în privința Planului Național de Redresare și Reziliență, un plan prin care România va investi fonduri europene substanțiale în proiecte de dezvoltare locală, regională și națională. De asemenea, ministrul a precizat că, în continuare, Guvernul va sprijini financiar, dar și prin deduceri fiscare IMM-urile afectate de măsurile instituite în urma epidemiei cu noul coronavirus. Alexandru Nazare mai a subliniat faptul că decizia Agenției de Rating S&P de a statua o perspectivă economică stabilă pentru România vine în urma măsur” a scris Andronache Gabriel pe pagina sa de facebook.
Dacă aceasta este realitatea înseamnă că un parlamentar PNL de rang înalt recunoaște că practic nu avem nici un plan avizat, ceea ce înseamnă că suntem la doi ani distanță ca vreun ban european să intre în România, fie el și doar pentru servicii de proiectare. După aprobarea planului, care după cum vedem nu este aprobat, urmează ghidurile de finanțare, consultarea lor publică și apoi validarea. Acest proces va dura cel puțin 12 luni după ce avem aprobarea planului de reziliență.
Deși a avut aproape doi ani să lucreze la el, PNL și USR și-au bătut joc de obligațiile pe care le au față de cetățeni și suntem în poziția în care nu vom mai avea timp să cheltuim aceste sume importante de bani iar ele vor trebui date înapoi.
Practic Andronache Gabriel recunoaște că avem un guvern PNL-USR care nu este capabil să depună un program de cheltuire a banului public care să fie acceptat de către partenerii europeni. USR este partidul care a luat în propriile mâini această responsabilitate de gestionare a relației cu Uniunea Europeană, dar se pare că piedicele care ne sunt puse sunt multe iar competența miniștrilor redusă.