Se declară război între Raluca Turcan și reprezentanții medicilor privind legea salarizării personalului plătit din fondurile publice. Aceștia susţin că memorandumul propus de Ministerul Muncii „nu stimulează eforturile declarate de a păstra angajaţii tineri în ţară”.
„Sporurile nu pot fi acordate pentru performanţă (cum scrie în memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiţii grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului”, susţin sindicaliştii din domeniu.
Într-un comunicat dat publicităţii vineri, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România îşi exprimă „dezacordul categoric” faţă de unele prevederi din memorandumul publicat de Guvern privind legea salarizării personalului plătit din fondurile publice, considerând că publicarea documentului „în plină pandemie” este un „motiv de tensiuni pentru salariaţii din sistemul sanitar”.Sindicaliştii din domeniu consideră că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului – şi nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, aşa cum se întâmplă în prezent – va reduce veniturile angajaţilor din spitalele publice cu sume cuprinse între 20 şi 35%.
Premierul Florin Cîţu a venit joi cu o precizare pentru a demonta o informaţie falsă apărută în spaţiul public. El a clarificat faptul că memorandumul propus şi aprobat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sectorul bugetar. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că, prin memorandumul adoptat de Guvern, vor fi eliminate anumite inechităţi, menţionând că unele sporuri acordate în prezent vor intra în salariile de bază.