ActualitateOpinii

Hariss Nicorescu – inginer: „Numirea persoanelor politice în vârful Transelectrica pune în pericol sectorul energetic”

Dumitru Viorel Focșa, deputat AUR și domnul Hariss Nicorescu, doctor inginer în domeniul energetic au fost invitați la emisiunea Știrea Zilei cu Doina Grosu din 13 Aprilie pentru a discuta despre mafia politică din sistemul energetic național.

Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/4SzWvo6iSU/

Întrebat cum s-a ajuns în situația actuală privind sectorul energetic, mai exact cel al transportului energiei electrice de care este răspunzătoare Compania Transelectrica, domnul Hariss Nicorescu răspunde:

„În ultimii 15 ani au avut loc mai multe situații prin care politicul a avut ingerințe în activitatea de bază a acestei companii. Am avut în vedere proiecte foarte frumoase în compania Transelectrica prin construirea buclei de 400kV din Suceava, interconectarea rețelelor de transport dintre România – Republica Moldova, interconexiunea prin cablu submarin cu Turcia și multe alte proiecte.

Din păcate, aceste proiecte nu s-au realizat și am reușit să falimentăm Centrala Mintia, avem eșecul răsunător al construirii centralei pe gaz de la Iernut, am retehnologizat scump și prost Centrala de la Porțile de Fier, am amânat de câteva ori construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Avem dezvoltată capacitatea energetică în zona Dobrogea prin parcuri eoliene, dar nu sunt deținute de statul român, iar banii nu ajung în buzunarul statului. Dacă sunt străine, profitul pleacă acolo și, mai mult, politica energetică la nivel european dictează și aici utilizarea acestei resurse de energie.”

Domnul Hariss Nicorescu vorbește despre implicarea politicului în administrația Transelectrica și ce a încemnat acest lucru pentru viitorul companiei.

Perioada 2013-2017 este remarcată prin numirea politică în funcțiile de conducere a doua persoane din anturajul partidului ALDE și anume domnii Ion Toni Teau și Constantin Văduva, plus 2-3 apropriați din Transelectrica agreați de coaliția PSD-ALDE. Niciuna dintre aceste persoane nu aveau expertiza și experiența necesară privind conducerea unei companii de stat în domeniul energetic, cum este Transelectrica.

Numirea acestor persoane în vârful Transelectrica au condus doar la satisfacerea interesului propriu prin creșterea profitului realizat pe baza lipsei programului de mentenanță și de investiții. Veniturile din activitatea ca operator de transport și de sistem ale Transelectrica sunt reglementate de ANRE, așa că singura opțiune pentru ca aceste persoane să facă profit a fost să reducă drastic activitatea de mentenanță și de investiții din companie.”

Întrebat cum se desfășurau licitațiile privind atribuirea contractelor de investiții, fie cele pentru obiective noi, fie cele pentru retehnologizarea stațiilor electrice de transport, domnul Hariss Nicorescu răspunde:

„Un exemplu de contract în care să putem înțelege care este mecanismul prin care se desfășurau acele licitații care au avut probleme de atribuire sau pe parcursul execuției contractului este contractul C100/2005. Acesta privea retehnologizarea unui număr de 11 stații electrice cu echipamente Areva. Echipamentele au fost achiziționate dar nu au fost puse în funcțiune timp de mai bine de 10 ani. Contractul trebuia finalizat în anul 2008, dar a fost prelungit deoarece nu s-au realizat deloc lucrările în trei stații electrice: Hășdat, Arefu și Râureni. Contractul a fost închis în anul 2009, după ce s-au plătit majorări prin Acte adiționale în defavoarea Transelectrica de peste un milion de Euro, constatate oficial de DNA ca fiind prejudicii aduse Transelectrica. Dosarul s-a clasat în anul 2017 cu mențiunea ”fapta nu există în Codul penal”.”

Domnul inginer Hariss Nicorescu vorbește despre mentenanța rețelei electrice de transport și menținerea siguranței energetice a României:

„O situație în care s-a pus în pericol alimentarea consumatorilor cu energie electrică a fost în data de 01.06.2016, când au declanșat necorespunzător o serie de linii electrice deoarece nu se efectuase mentenanța culoarului de trecere a liniilor electrice, practic nu se tăiaseră pomii crescuți sub linii mai mult timp în județele Argeș și Vâlcea. Acest aspect a fost prezentat autorităților statului român, însă au considerat că punerea în pericol a siguranței energetice nu reprezintă în motiv pentru atragerea răspunderii penale și au clasat cazul.”

Urmăriți emisiunea integral pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/4SzWvo6iSU/

Back to top button