Migrația medicilor nu pare să îi deranjeze pe politicienii de la actuala guvernare, altfel, nu se explică lipsa totală de reacție și de soluții față de această problemă, mai ales în asemenea perioade de pandemie. Declarația domnului Raed Arafat pare destul de tardivă și dă impresia că această problemă, a migrației medicilor, este foarte recentă, și nu o problemă neglijată de foarte mult timp.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a susținut, miercuri seară, că România este foarte afectată de această problemă și că lipsa de personal din sistemul sanitar românesc nu este un aspect valabil doar în privinţa medicilor specialişti, ci există deficit de asistenţi medicali sau de asistenţi medicali pregătiţi pe anumite domenii.
„Politica noastră faţă de personal a fost una care, din păcate…, a început un pic să se corecteze în ultimii trei ani prin a-i plăti mai bine, dar nu numai salariul e problema. Ca să păstrezi personalul trebuie să rezolvi încă câteva chestii în România pentru politica resurse umane în sănătate. Lucrurile trebuie abordate un pic altfel şi cred că o să vedem astfel de abordări, plus că, să nu uităm, cea mai mare migraţie de personal sanitar a avut loc când s-a făcut greşeala de a tăia salariile la medici, care aveau credite, una-alta şi atunci am pierdut chiar segmentul tânăr de medici. Nu cred că o să se facă aşa ceva (tăieri de salarii – n.r.), eu, cel puţin, ştiu că lumea e conştientă de ce s-a întâmplat atunci şi nu cred că se repetă treaba asta vreodată. Dacă se repetă, clar că vom avea din nou o încurajare a migraţiei”, a afirmat Raed Arafat
„Posturi sunt, nevoie este, clar că trebuie asigurată finanţarea şi trebuie schimbat mecanismul de intrare în sistem. Eu am comentat de o mie de ori mecanismul de intrare că este unul dintre cele mai anacronice mecanisme, deci noi la fiecare ocupare de post reexaminăm medicul de parcă dă examen de specialitate, când alte ţări fac un interviu. Dacă ai zece posturi şi-ţi vine un singur om, în altă ţară îl ia imediat, îl pune într-o perioadă probatorie. La noi aştepţi până se publică în Viaţa Medicală, în nu ştiu ce, durează trei luni, patru luni, uneori mai mult (…) astea toate ne-au întârziat. În mod normal, părerea mea, angajarea trebuie să fie mult mai flexibilă, nu trebuie să fie din nou examen de specialitate”, a adăugat Raed Arafat.